Fragment

Liefde voor Muziek: Anita Meyer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Anita Meyer

Anita Meyer werd geboren op 29 oktober 1954 in Rotterdam-Zuid. Vier jaar later verhuisde ze naar IJsselmonde. Anita trad als kind op (eerst nog met haar broer) in koortjes. Er verschenen singles onder de naam Anita & René, Go-Go en Joy (single Sail Away). Ze begon midden jaren zeventig als een veelgevraagde achtergrondzangeres, onder meer voor Patricia Paay. Ze maakte deel uit van de supergroep "Holland", die de eenmalige single Hans Brinker symphony (1971) uitbracht. De doorbraak als soloartieste was in 1976 met The Alternative Way, een samenwerking met Hans Vermeulen. Dit nummer werd in Nederland een nummer 1-hit, en ook haar volgende singles verkochten goed. In datzelfde jaar deed ze als achtergrondzangeres van Sandra Reemer mee aan het Eurovisie Songfestival.
Na enkele succesvolle singles leek het succes van The Alternative Way niet geëvenaard te worden, maar na een verandering van platenmaatschappij in 1980 werd ze begeleid door een nieuw muzikanten- en productieteam. Het album Shades Of Desire volgde, waarvan de single Why Tell Me Why wekenlang de eerste positie in de Nederlandse hitparades bezette en de bestverkochte single zou worden van 1981. Het werd het begin van een periode waarin Meyer veel hits had, waaronder They Don't Play Our Lovesong Anymore, Blame It On Love en een cover van The One That You Love van het Australische duo Air Supply.
In 1983 trad ze voor het eerst op met Lee Towers. De nadruk begon meer op albums en optredens te liggen en het succes van de singles werd bescheidener. Met een videoclip voor Heart Of Stone had ze de primeur voor een Nederlandse zangeres. In 1986 gooide een live opgenomen duet met Lee Towers, een cover van Run To Me (Bee Gees), hoge ogen in de hitlijsten. Het zou Meyers laatste Nederlandse top 10-hit zijn. Als eerste Nederlandse zangeres bracht ze een reeks shows in Rotterdam Ahoy, iets wat in die tijd slechts een paar artiesten in Nederland was gegund.