Fragment

Liefde voor Muziek: Mick Jagger

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Mick Jagger

Mick Jagger werd geboren in Dartford (Kent) op 26 juli 1943 en is een Brits rockmuzikant, acteur, schrijver, componist en producer, maar is het bekendst als zanger (en mondharmonicaspeler) van The Rolling Stones.
Hij groeide op in een familie uit de middenklasse. Zijn vader, Basil "Joe" Jagger (6 april 1913 – 11 november 2006) was net zoals diens vader leerkracht. Zijn moeder, Eva (13 april 1913 – 18 mei 2000) was een Australische immigrante en een actief lid van de Conservatieve Partij. Mick heeft nog een jongere broer, Chris Jagger, die ook actief is als muzikant. Na de middelbare school ging Jagger studeren aan de London School of Economics. Na een jaar liet hij de studie vallen om zich te richten op zijn carrière als zanger.
In deze tijd maakte hij nader kennis met Keith Richards. Beide mannen kenden elkaar uit hun jeugd, toen ze naar dezelfde school gingen. Nadat ze elkaar uit het oog verloren hadden, ontmoetten ze elkaar weer op een station. Jagger had tijdens die bewuste ontmoeting een aantal Rhythm and blues-platen onder zijn arm en Richards sprak hem hierover aan. Hun oude vriendschap werd hersteld en Richards en Jagger begonnen een bandje – Little Boy Blue and the Blue Boys – samen met Dick Taylor, die er al snel uitstapte, en Brian Jones. Ze hadden eerst geen platencontract, maar kregen dat wel toen Taylor werd vervangen door Charlie Watts, een jazzdrummer. Als bassist kozen de mannen Bill Wyman. De band ging een beetje rondtoeren in clubs en steden en in 1963 kwam hun eerste single uit: Come On, een cover van Chuck Berry.
Buiten de Stones heeft Jagger ook een solocarrière. Hij slaagde er niet in om solo dezelfde successen te behalen als met de Stones. In 2011 verscheen een album waarbij Jagger als bandlid van de Band Superheavy fungeert.
Op 12 december 2003 werd Jagger geridderd door de Britse koningin voor zijn 'diensten aan de muziek'.