Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Year Of The Cat van Al Stewart

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Year Of The Cat van Al Stewart

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam Year Of The Cat van Al Stewart.

Al Stewart wordt in 1945 geboren in Glasgow en brengt in 1996 zijn debuutsingle The Elf uit. Precies tien jaar later, in 1976, heeft hij voor het eerst groot nationaal- en internationaal succes met zijn album Year Of The Cat. Hierop vindt u uiteraard het bekende titelnummer, maar ook de grote hit On The Border. Het album Year Of The Cat is onlangs opnieuw uitgebracht.

De plaat werd opgenomen in de Abbey Road Studio's in Londen en geproduceerd door Alan Parsons, de voorman van The Alan Parsons Project. Stewart staat bekend als iemand die veel historische referenties verwerkt in zijn nummers en zo korte verhalen vertelt met zijn muziek. “Ik zie mijn nummers als films en wil de luisteraar het verhaal voor zich ziet tijdens het luisteren”, heeft hij weleens gezegd in een interview. Op Year Of The Cat hanteert hij deze aanpak ook. Het lied Flying Sorcery gaat bijvoorbeeld over de Britse piloot Amy Johnson die tijdens de Tweede Wereldoorlog overlijdt tijdens een van haar vluchten. De single On The Border gaat over de guerrillaoorlog in het voormalige Rhodesië aan het begin van de jaren 70. Tegenwoordig kennen we dit land als Zimbabwe.

Een historisch verhaal vertelt hij niet in het succesvolle titelnummer. De titel zelf is een verwijzing naar de Vietnamese dierenriem, waarin de kat voorkomt. Leuk detail: het nummer is opgenomen in januari 1976, op de valreep van het jaar van de kat.

Dit album vol folk-liedjes over historische gebeurtenissen en andere verhalen is wereldwijd miljoenen keren over de toonbank gegaan. In Nederland is het ook een succes. In januari 1997 komt het binnen in de Album Top 100, waar het de komende 30 weken niet uit zal verdwijnen. Het is daarmee zijn meest succesvolle album ooit in ons land.