Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: If You Can Believe Your Eyes And Ears van The Mamas And The Papas

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: If You Can Believe Your Eyes And Ears van The Mamas And The Papas

In Plaatwaarde bespreekt Marjolein van Dam deze week If You Can Believe Your Eyes And Ears van The Mamas And The Papas.
Als er één groep is die een tijdgeest én populaire muzikale stroming belichaamt, dan is het wel The Mamas And The Papas. De groep uit Californië ontstaat in de jaren 60, een tijd waarin populaire muziekgroepen als kool uit de grond schieten in het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Denk aan groepen als The Doors, The Byrds, Crosby, Stills, Nash and Young, maar dus ook aan The Mamas And The Papas. de groep belichaamt het vrije karakter van die tijd en weet in de paar jaar dat zij bestaan een onuitwisbare indruk te maken.
Hun debuutplaat If You Can Believe Your Eyes And Ears komt in 1966 uit en is meteen een groot succes. Blijkbaar slaat het typische geluid van de band, die bestaat uit een combinatie van harmonieuze samenzang en moderne popklanken, erg aan. Op de lp staan meerdere grote klassiekers uit de popgeschiedenis, zoals Monday, Monday en California Dreamin’.
Hoewel de groep een vliegende start kent, ontstaan er toch al vrij snel barsten in het succes. In 1967 maakt John Phillips, een van de zangers en schrijver van de meeste liedjes, naar verluidt een nare opmerking over bandgenoot Cass Elliot, waarna Elliot de band eigenlijk direct wil verlaten. Dit kan door contractuele verplichtingen niet, dus de groep blijft noodgedwongen bij elkaar. Dat er onderling behoorlijk wat romantische rompslomp is, zal ook geen positieve uitwerking hebben gehad. Zo is John Phillips getrouwd met Michelle, die ook in de groep zit, maar Michelle heeft tegelijk ook een affaire met bandgenoot Denny Doherty. Elliot is ook verliefd op Doherty, maar Doherty ziet niets in haar. Uiteindelijk wordt Michelle Philips door haar man uit de groep gezet als hij ontdekt dat ze meerdere affaires heeft.
De groep besluit in 1968 de handdoek in de ring te gooien. Cass Elliot weet een solocarrière op te bouwen uit het succes van The Mamas And The Papas, maar ook die is niet van lange duur. Elliot overlijdt in 1971 aan een hartaanval. Zij is dan pas 32 jaar. Saillant detail: de kamer waarin zij overlijdt is ook de plek waar een aantal jaar later Keith Moon, drummer van The Who, overlijdt. Hij is dan ook pas 32 jaar oud.