Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: No. 5 van Jacques Brel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: No. 5 van Jacques Brel

In Plaatwaarde bespreekt Marjolein van Dam deze week No. 5 van Jacques Brel.
Hebt u het NPO-programma CHANSONS! gezien? Daarin duiken presentator Matthijs van Nieuwkerk en zanger Rob Kemps in de wereld van de Franse chansons. Hoewel er ontelbaar veel goede chansonniers zijn, is Jacques Brel een echt sleutelfiguur binnen dit genre.
Brel, geboren Belg, probeert begin jaren 50 voet aan de grond te krijgen als artiest. Dit lukt in eerste instantie maar matig. In België slaat zijn muziek niet aan en als hij in 1954 naar Parijs vertrekt, kan hij daar ook niet meteen rekenen op gouden bergen. In 1956 beleeft hij zijn doorbraak met het nummer Quand On N’a Que L’amour. Vanaf dat moment gaat het alleen maar beter en beter en brengt hij de ene klassieker na de ander uit.
Ne Me Quitte Pas (1959) is veruit zijn beroemdste werk, maar ook het lied Marieke, afkomstig van het album No. 5, is een van zijn bekendste. Het album wordt vaak zelfs Marieke genoemd. Naast het nummer Marieke, staat er ook een Nederlandstalige versie van Ne Me Quitte Pas. No. 5 is de eerste plaat waarop Brel het Nederlands verwerkt in zijn muziek. Op deze laat vindt u ook het lied Le Moribond, dat door de jaren heen ook is uitgegroeid tot een klassieker. Een Engelstalige bewerking van dit laatstgenoemde nummer wordt in 1974 uitgebracht door de zanger Terry Jacks onder de naam Seasons In The Sun. Ironisch genoeg wordt Seasons In The Sun destijds een veel groter succes dan het origineel.
No. 5 komt uit in 1961 en is – zoals de titel al doet vermoeden – zijn vijfde album. Hij is dan al een gevierd artiest waarvoor de mensen in de rij staan. Gemiddeld treedt Brel zo’n 300 keer per jaar op in verschillende landen, wat natuurlijk neerkomt op vrijwel elke dag van het jaar. Rust heeft hij zelden, want zijn slaapritme is ernstig verstoord. Drinken en roken doet hij wel aan een stuk door. In 1966 verrast hij al zijn fans met de mededeling dat hij van plan is te stoppen met zingen. Hij is bang zijn artistieke scherpte te verliezen.
Uiteindelijk geeft hij op 29 oktober 1966 zijn allerlaatste concert voor een groot publiek in de Parijse concerthal Olympia. Jacques Brel overlijdt in 1978 in Parijs.