Fragment

Liefde voor Muziek: Rod Stewart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Rod Stewart

Rod Stewart, volledige naam Roderick David Stewart, werd geboren op 10 januari 1945 in Londen. Hij groeide op in Noord-Londen en toonde al op jonge leeftijd interesse in muziek. Zijn vader had een liefde voor de Schotse folkmuziek, terwijl zijn moeder een passie had voor bigband-jazz. Op 15-jarige leeftijd begon Stewart zijn muzikale carrière als zanger in lokale bands.

In 1962 trad Stewart toe tot de rhythm-and-bluesgroep The Dimensions, waarna hij deel uitmaakte van verschillende andere bands, waaronder Long John Baldry's All Stars. In 1969 werd Stewart lid van de Jeff Beck Group als leadzanger en kreeg hij bekendheid in de muziekscene. Het daaropvolgende jaar, 1970, begon hij zijn solocarrière met het album "An Old Raincoat Won't Ever Let You Down" (ook bekend als "The Rod Stewart Album").

Rod Stewarts stijl werd gekenmerkt door zijn schorre stem, levendige podiumpresentatie en eclectische muzikale invloeden, variërend van rock en blues tot folk en pop. Zijn doorbraak kwam met het album "Every Picture Tells a Story" uit 1971, waarop de hit single "Maggie May" stond. Dit nummer werd een wereldwijde hit en lanceerde Stewart naar internationale roem.

Gedurende de jaren 70 en 80 bleef Stewart hits produceren, waaronder "You Wear It Well", "Sailing", "Tonight's the Night" en "Do Ya Think I'm Sexy?". Hij was ook betrokken bij de rockscene van die tijd en trad op met bekende artiesten zoals Faces en The Rolling Stones.

Naast zijn succes in de muziekwereld heeft Rod Stewart ook belangstelling getoond voor voetbal en heeft hij de liefdadigheidsorganisatie The Celtic Foundation ondersteund.

Rod Stewarts carrière is opmerkelijk vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Hij heeft verschillende muziekstijlen verkend en bleef decennialang relevant in de industrie.