Fragment

Liefde voor Muziek: José Feliciano

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: José Feliciano

Puerto Rico

José Feliciano (Lares, 10 september 1945) is een Puerto Ricaanse zanger. Door zijn aangeboren glaucoom is hij vanaf zijn geboorte blind. Hij heeft vele internationale hits gehad, waarvan Feliz Navidad een van de bekendste is.

Jong geleerd

Feliciano was vanaf zijn derde jaar al met muziek bezig. Toen hij vijf was, verhuisde zijn familie naar Harlem (New York). Hij bespeelde verschillende instrumenten, waaronder de accordeon, maar hij wilde graag gitaar leren spelen. Daarom sloot hij zich soms 14 uur per dag op in zijn kamer om naar rockalbums uit de jaren vijftig te luisteren.

Nachtclubs

Op zijn zeventiende stopte Feliciano met school om in nachtclubs te spelen. Dit was om zijn familie te onderhouden. In hetzelfde jaar sleepte hij in Detroit zijn eerste professionele contract binnen.

Geen hond

In 1967 schreef Feliciano het nummer No Dogs Allowed naar aanleiding van de weigering zijn blindengeleidehond toe te laten tot het Verenigd Koninkrijk, waar hij een optreden zou geven. De strenge quarantainemaatregelen van die tijd waren ingesteld uit vrees voor hondsdolheid. De liveversie van het lied werd in 1970 een hit.

Che Sarà

Tijdens datzelfde verblijf in de zomer van 1967 in Engeland gaf hij ook een liveoptreden aan boord van het zendschip Laissez Faire van piratenzender Britain Radio. In 1971 scoorde hij zijn grootste hit in Nederland: Che Sarà stond één week op de nummer 1-positie in de Daverende Dertig op Hilversum 3. In de Nederlandse Top 40 werd de 2e positie bereikt.