Fragment

Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Honky Château van Elton John

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Honky Château van Elton John

In Plaatwaarde bespreekt Marjolein van Dam deze week: Honky Château van Elton John.
Een album opnemen in een Frans kasteel. In de jaren 70 vinden ontzettend veel grote artiesten dit een goed idee. Dé plek om dit te doen is Château d’Hérouville in Hérouville-en-Vexin, niet heel ver van Parijs. Aan het begin van de jaren 60 wordt het landhuis aangekocht door de Franse filmcomponist Michael Magne, die verantwoordelijk is voor de muziek in talloze Franse films, maar die ook meewerkt aan internationale producties zoals Barbarella. Magne is degene die het landhuis voorziet van een opnamestudio. In eerste instantie komen hier vooral Franse artiesten, maar aan het eind van de jaren 60 komen er ook steeds meer buitenlandse acts. De artiesten die hun oog laten vallen op het kasteel zijn niet de minste. Van David Bowie (Low en Pinups) tot aan The Rolling Stones (Exile On Main Street): ze laten zich allemaal inspireren door het Franse leven. Zo ook Elton John. Hij reist in 1971 af naar het landhuis en neemt hier zijn vijfde studioplaat op: Honky Château (1972), wat de bijnaam van het kasteel is.
Eenmaal gearriveerd gaan John en zijn gevolg hard aan de slag, want ze hebben nog geen materiaal of teksten om mee te werken. In die tijd is het vrij gewoon dat artiesten pas in de studio zelf echt aan de slag gaan, maar het is natuurlijk wel stressvol.
Gelukkig vloeien de ideeën rijkelijk tijdens het bezoek aan Frankrijk. Johns vaste schrijfpartner Bernie Taupin komt met de ene na de andere tekst, John vult aan en schrijft de muziek, waarna de band het nummer speelt. Op deze manier weten ze in twee weken tijd elf complete nummers af te leveren, waaronder het welbekende Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time) en Honky Cat.
Het album blijkt een schot in de roos, want het maakt van de Britse muzikant een nog grotere ster dan dat hij op dat moment al is. Ook luidt het een bijzondere periode in zijn carrière in. Honky Château is namelijk het eerste album in een reeks van zeven opeenvolgende platen die zowel in Groot-Britannië als de Verenigde Staten de koppositie bereiken. Dat maakt van hem een van de meest succesvolle artiesten van de jaren 70. Drie van de zeven zijn overigens opgenomen in Château d’Hérouville.