Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Paul McCartney & Wings - Band On The Run

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Paul McCartney & Wings - Band On The Run

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week Band On The Run van Paul McCartney & Wings.

Zodra een band uit elkaar gaat bestaat er altijd de kans dat in elk geval een aantal van de bandleden in de muzikale vergetelheid raakt. Dat deze angst in het geval van The Beatles op niets is gebaseerd blijkt al snel als de band in 1970 een punt zet achter de gezamenlijke muzikale carrière. Alle leden komen in het jaar van de breuk al met succesvol solomateriaal.

Paul McCartney zal niet lang solo-artiest blijven. Eén jaar na het uitkomen van zijn eerste soloplaat McCartney vormt hij samen met zijn vrouw Linda, gitarist  Henry McCullough, voormalig Moody Blues-gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell de band Wings, ook wel bekend als Paul McCartney & Wings.

Band On The Run uit 1973 wordt door kenners gezien als één van McCartney’s beste platen en zelfs als het beste werk van een voormalige Beatle. Daarmee heeft McCartney vermoedelijk zijn eigen doelstelling behaald, want naar verluidt was zijn idee om van Band On The Run zijn beste soloplaat tot dan toe te maken.

Band On The Run wist het publiek destijds ook te bekoren, want de plaat kwam in verschillende landen op nummer 1 en de nummers die op het album staan groeiden vrijwel allemaal uit tot echte Wings-klassiekers. Het titelnummer is vermoedelijk het bekendste, maar ook Jet, Bluebird, Mrs. Vandebilt, Mamunia en Let Me Roll It behoren tot de populairste nummers van deze plaat.