Fragment

Country Roads: Dolly Parton

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Dolly Parton

Dolly Parton, geboren op 19 januari 1946 in Locust Ridge, Tennessee, is een van 's werelds meest geliefde zangeressen, componisten, actrices en filantropen.

Dolly Rebecca Parton werd geboren als vierde van twaalf kinderen in een arm gezin op het platteland van Tennessee. Haar liefde voor muziek werd al vroeg gewekt in de kerk, waar ze begon te zingen. Op 10-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste gitaar.

Dolly's doorbraak kwam toen ze in 1967 meedeed aan "The Porter Wagoner Show", een populaire country-televisieshow. Haar duetten met Wagoner werden grote hits en vestigden haar naam in de countrymuziek.

In 1974 begon Dolly aan haar solocarrière en scoorde ze hits als "Jolene" en "I Will Always Love You." Haar veelzijdigheid en unieke stem maakten haar geliefd bij zowel country- als popmuziekfans. Wereldwijde hits als "9 To 5" en "Islands In The Stream" volgden.

Dolly maakte haar acteerdebuut in "9 To 5" (1980) en ging verder met succesvolle films als "Steel Magnolias" (1989). Ze is ook mede-eigenaar van Dollywood, een pretpark in Tennessee dat een van de populairste bestemmingen in de regio is.

Parton staat bekend om haar filantropische inspanningen. Ze richtte het Dollywood Foundation's Imagination Library op, dat gratis boeken verstrekt aan jonge kinderen om lezen te bevorderen. Haar inzet voor educatie leverde haar talloze onderscheidingen op.

Dolly Parton is sinds 1966 getrouwd met Carl Dean, een zeldzaamheid in de vaak tumultueuze wereld van entertainmentrelaties. Het paar heeft geen kinderen, maar Dolly heeft altijd een sterke band met haar familie behouden.