Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Neil Diamond - Hot August Night (Recorded In Concert At The Greek Theatre, Los Angeles, 1972)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Neil Diamond - Hot August Night (Recorded In Concert At The Greek Theatre, Los Angeles, 1972)

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam een bijzondere lp. Deze week: het live-album Hot August Night van Neil Diamond.

De jaren 70 zijn een gouden decennium voor live-albums. In die tijd worden er ongelofelijk veel legendarische albums live opgenomen tijdens optredens. Vrijwel elke zichzelf respecterende band of artiest brengt er in die jaren eentje uit. Wat dacht u bijvoorbeeld van Frampton Comes Alive! van Peter Frampton, Live at Leeds! van The Who en Made in Japan van Deep Purple. Hot August Night (1972) van Neil Diamond hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Deze plaat wordt op 24 augustus 1972 opgenomen tijdens een uitverkochte show in The Greek Theatre in Los Angeles. In augustus 1972 staat hij tien avonden lang in dit theater, dat elke keer helemaal vol zit.

Marjolein van Dam: “De waarde van de plaat Hot August Night van Neil Diamond varieert van zo’n 4 tot circa 350 euro. Het laatstgenoemde bedrag  betreft een Australische persing in goudkleurig vinyl, waar er naar verluid maar tien van zijn. Deze fungeerden als een lot bij een gewone release. Als je de gelukkige was die een goudkleurige lp had, dan kon je deze inleveren tegen een concertkaart. Het is natuurlijk de vraag hoeveel winnaars dit ook daadwerkelijk gedaan hebben.In het algemeen is de waarde van Hot August Night niet heel erg hoog. Er zijn enorme aantallen geperst, wat maakt dat de lp nog volop 2e hands verkrijgbaar is. Een vroege Amerikaanse persing is tussen de 5 en 10 euro waard. Voor een vroege Nederlandse persing geldt hetzelfde. Een vroege Engelse persing is rond de 10 euro waard.
Er zijn nog een paar bijzondere releases die het vermelden waard zijn. Zo is er een Argentijnse persing die de titel Noche calida de agosto draagt, de titel vertaald in het Spaans. Deze heeft een waarde van rond de 25 euro. En er is een audiofiele persing op het Mobile Fidelity Sound Lab label (MFSL), die qua waarde rond de 80 euro ligt. Geseald is deze al verkocht voor meer dan 250 euro.