Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Cliff Richard - Rock 'n Roll Juvenile

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Cliff Richard - Rock 'n Roll Juvenile

Op 14 oktober 2020 is Cliff Richard 80 jaar geworden. In zijn leven heeft Cliff natuurlijk heel veel albums gemaakt, maar één van zijn bekendste is Rock ’n Roll Juvenile uit 1979, de plaat waar ook zijn grootste hit We Don’t Talk Anymore op staat.

De muzikale carrière van Cliff Richard begint eind jaren 50 met nummers als Move It en Living Doll. Het publiek is meteen weg van hem en het duurt niet lang voordat de vergelijking met Elvis Presley wordt gemaakt. Richard beweegt net zo als de succesvolle Amerikaan, kleedt zich net als Elvis en ook hun kapsels lijken verdacht veel op elkaar. Richard zelf zal de vergelijking niet vervelend hebben gevonden, want Elvis is zijn grote idool.

Ook zijn latere carrière vertoont overeenkomsten met die van Elvis Presley. Zo begint Richard in de jaren 60 ook films te maken waarin hij zelf de hoofdrol speelt en ziet hij zijn muzikale succes ook enigszins afnemen naarmate de jaren 70 naderen. De platen die hij in die tijd uitbrengt hebben niet zoveel succes als zijn vorige albums, al scoort hij in 1968 wel een gigantische hit met Congratulations, dat hij zingt op het Eurovisie Songfestival van dat jaar.

Het succes van dat nummer kent ook een keerzijde. Volgens sommigen is zijn optreden op dit liedjesfestijn de doodklap voor zijn geloofwaardigheid als rock & roll-artiest. Het feit dat hij overtuigd Christen is, helpt vermoedelijk ook niet mee om het rockpubliek voor zich te winnen.

In 1979 brengt hij Rock ’n Roll Juvenile uit. Op dit album staat onder andere - zoals al gezegd - We Don’t talk Anymore, zijn eerste nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk sinds Congratulations uit 1968. Het nummer wordt niet alleen in Richards thuisland een grote hit, maar ook in veel andere landen in Europa, zoals in ons land. Hier belandt het op de 4e plek in de Top 50.

Bijzonder is dat het nummer zelfs succes heeft in de Verenigde Staten, waar het nummer 5 in de Billboard Top 100 haalt. Terwijl hij in Europa één van de allergrootste sterren is in de jaren 60, worden zijn nummers maar matig ontvangen in de VS. Daarin verschilt hij dus wel van Elvis, de man die hij zo bewondert.

Marjolein taxeert Rock ’n Roll Juvenile: “De waarde van de plaat varieert van zo’n 3 tot 40 euro. Op een testpersing en een promo na die voor 50 euro verkocht zijn, komt de waarde van deze plaat nauwelijks boven de 10 euro uit, tenzij het een gesigneerd exemplaar is. Die kunnen dan in waarde oplopen tot zo’n 40 euro. Van de plaat bestaat geen Amerikaanse persing. Van een ongesigneerd exemplaar heeft een Japanse persing de hoogste waarde, zo tussen de 15 en 20 euro. Dan moet de plaat echter wel ook de OBI hebben, dat is een strip die zich aan de linkerkant van de hoes bevindt, met informatie over de plaat in het Japans. Het is bij deze plaat de moeite waard eens te kijken hoe zoiets er uit ziet, want omdat deze in dit geval over de foto van Cliff Richard heen valt, hebben ze het hoofd van de foto wel meegenomen op de strip en de rest met blauwe lijnen ingetekend."

"De waarde van een vroege Nederlandse persing komt niet boven de 5 euro uit. Datzelfde geldt voor een vroege Engelse persing. Er is echter een variant met een zwart label op de plaat, die wellicht iets meer waard zou kunnen zijn. Daar zijn echter geen verkoopgegevens over bekend. Een persing die nog het vermelden waard is, is een Canadese persing op het label Harvest. Al is dat louter omdat deze een afwijkend label heeft, de waarde komt namelijk niet boven de 6 euro uit. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes."