Fragment

Liefde voor Muziek: Phil Collins

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Phil Collins

Phil Collins, geboren op 30 januari 1951 in Londen, Engeland, is een bekende Engelse zanger, songwriter, drummer en acteur. Hij is vooral bekend als de drummer en later de leadzanger van de progressieve rockband Genesis en van zijn succesvolle solocarrière.

Collins begon zijn carrière als acteur, maar zijn muzikale talent werd al snel opgemerkt. In 1970 werd hij lid van rockband Genesis, waar hij aanvankelijk de drummer was. Na het vertrek van Peter Gabriel in 1975 nam Collins de rol van leadzanger op zich. Onder zijn leiding werd Genesis een van de meest succesvolle en invloedrijke bands in de jaren 80. De band bracht albums uit zoals "Duke" en "Invisible Touch," die grote hits opleverden.

In de jaren 80 begon Collins ook aan zijn solocarrière. Zijn debuutalbum "Face Value" uit 1981 bevatte de hit "In The Air Tonight," die een klassieker werd. Hij bracht ook succesvolle albums uit zoals "No Jacket Required" en "...But Seriously," waarvan de hitsingles zijn reputatie als soloartiest versterkten.

Naast zijn muzikale carrière heeft Collins ook succes gehad als acteur en filmcomponist. Hij schreef en zong nummers voor verschillende films, waaronder de wereldberoemde hit "Against All Odds (Take A Look At Me Now)" voor de gelijknamige film.

In de latere jaren van zijn carrière lijdt Collins aan gezondheidsproblemen, waaronder gehoorverlies en rugproblemen, wat zijn vermogen om op te treden beïnvloedt. Desondanks blijft hij een invloedrijke figuur in de muziekwereld.