Fragment

Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Double Fantasy van John Lennon

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Double Fantasy van John Lennon

LP-kenner Marjolein van Dam bespreekt deze week: Double Fantasy van John Lennon.
Nadat John Lennon in 1975 vader wordt van zoon Sean, gaat hij er vijf jaar tussenuit om zich volledig te richten op zijn kind. In 1980 komt hij met een nieuw album: Double Fantasy. Op de hoes staat een foto van Lennon en zijn vrouw Yoko Ono en haar naam prijkt ook op de cover. Double Fantasy is dan ook geen soloproject, maar een samenwerking.
Wie een beetje op de hoogte is van het sentiment rondom Ono vanuit het kamp van The Beatles-fans, kan zich voorstellen dat dit al menig wenkbrauw doet fronsen. De nummers op de plaat zijn volgens velen een nog onaangenamere verrassing. Recensenten van over de hele wereld hebben er vaak geen goed woord over voor Double Fantasy. ‘Saai’, ‘gezapig’, ‘een gemiste kans’ en ‘een album dat de naam album niet mag dragen’ zijn voorbeelden van manieren waarop de plaat wordt beschreven in de soms regelrecht vernietigende kritieken. Eén van de pijnlijkste recensies is misschien wel afkomstig van het Britse muziekblad NME. De recensent van dienst schrijft alleen een paar positieve woorden over de bijdrage van Ono en vraagt zich of Lennon zijn mond kan houden totdat hij weer iets te vertellen heeft dat niet enkel interessant is voor de oren van Ono en hun zoon Sean.
De kans om plaat te maken die meer naar de zin is van de critici, krijgt Lennon niet meer. Drie weken nadat Double Fantasy uitkomt wordt hij voor de deur van het appartementencomplex waar hij woont neergeschoten door Mark Chapman, die nota bene fan is. De zanger en componist is dan pas 40 jaar oud.
De dood van de voormalige Beatle zorgt voor een enorme golf van verontwaardiging en verdriet over de hele wereld. Hij is een van de grootste muzikale helden van zijn tijd en opeens is hij er niet meer. Zijn dood zorgt ook voor positievere aandacht voor Double Fantasy. De plaat voert binnen de kortste keren menig hitlijst aan en wint in 1982 een Grammy (de Oscars voor de muziekindustrie) voor plaat van het jaar. De nummer Woman en (Just Like) Starting Over worden grote, internationale hits.
Double Fantasy is het laatste album dat Lennon bij leven uitbrengt, maar er is na zijn dood nog veel onuitgebracht materiaal van de muzikant uit Liverpool. Fans kunnen in 1984 alsnog een deel beluisteren op het postume album Milk And Honey.