Fragment

Country Roads: Merle Haggard

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Merle Haggard

Merle Haggard was een invloedrijke Amerikaanse countryzanger, songwriter, gitarist en fiddler.

Merle Ronald Haggard werd geboren op 6 april 1937 in Oildale, Californië, als zoon van arme boeren tijdens de Grote Depressie. Zijn moeilijke jeugd omvatte het verlies van zijn vader op jonge leeftijd en verschillende verblijven in jeugdinrichtingen.

Haggard had een tumultueuze jeugd en kwam in aanraking met justitie. Hij bracht tijd door in verschillende jeugdinrichtingen en later in de San Quentin-gevangenis, waar hij werd geïnspireerd om zijn leven te veranderen en zijn muzikale carrière na te streven.

Na zijn vrijlating begon Haggard serieus muziek te maken. Hij tekende een platencontract bij Capitol Records in de vroege jaren 60. Zijn debuutsingle, "Sing A Sad Song", bracht hem voor het eerst nationale erkenning in 1964. Hij bleef gedurende de jaren 60 en 70 hits produceren en wordt beschouwd als een van de leidende figuren in de Bakersfield-sound, een subgenre van countrymuziek dat zijn roots heeft in de Bakersfield-regio van Californië.

Merle Haggard scoorde talloze hits, waaronder "Okie From Muskogee", "Mama Tried", "The Fightin' Side Of Me", en "If We Make It Through December". Zijn teksten weerspiegelden vaak zijn eigen ervaringen en de moeilijkheden van het leven.

Haggard wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke countryartiesten aller tijden. Hij ontving talloze prijzen, waaronder Grammy Awards en Country Music Association Awards.

Merle Haggard overleed op 6 april 2016, op zijn 79e verjaardag. Zijn bijdragen aan de countrymuziek en zijn kenmerkende geluid hebben zijn plaats als een legendarische figuur in de muziekgeschiedenis verzekerd.