Fragment

Country Roads: Brooks & Dunn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Brooks & Dunn

Brooks & Dunn is een Amerikaans singer-songwritersduo in de countrymuziek. Kix Brooks en Ronnie Dunn debuteerden als Brooks & Dunn in 1991. Tussen 1992 en 2006 hebben ze elk jaar, behalve in 2000, de Vocal Duo Award van de Country Music Association gewonnen. In 1994 wonnen ze ook de CMA Album of the Year. Tot nu toe heeft het duo 19 CMA's ontvangen en zijn ze het succesvolste countryduo ooit. In 2008 kregen ze een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.
De muziek van Brooks & Dunn dekt de hele moderne countrymuziek, van Ronan Keatings "The Long Goodbye" tot het door Rivers Rutherford geschreven "Ain't Nothing About You" en het door gospelmuziek geïnspireerde "Believe". Ze worden ook gezien als de pioniers van de line dance hype in het midden van de jaren 90. Een van hun hits, "Boot Scootin' Boogie", is hier het beste voorbeeld van.
Beide leden van de band schrijven, zingen en spelen gitaar. Het grootste deel van hun materiaal is door één of beiden geschreven, waaronder de 2004 hit "Red Dirt Road" die het duo samen geschreven heeft. Beide artiesten hebben ook geschreven voor andere artiesten. Ronnie Dunn schreef mee aan Toby Keiths "Don't Leave I Think I Love You". Over het algemeen zingt Dunn in de liedjes die als single worden gelanceerd. In de recente hits "It's Getting Better All the Time", "That's What It's All About", "Play Something Country", "Believe", "Building Bridges" en "Hillbilly Deluxe" is Dunn de zanger.
Brooks & Dunn staan bekend om hun hoog energetische shows. In recente tournees zaten de Australische country zanger Keith Urban, duo Montgomery Gentry, de band Sugarland en de succesvolle nieuwkomer Gretchen Wilson. In 2006 opende het duo voor The Rolling Stones in Omaha.
Liedjes van Brooks & Dunn zijn gebruikt door de Amerikaanse President George W. Bush als officiële campagne liedjes bij zijn verkiezing en herverkiezing. In 2000 koos de toen nog Gouverneur van Texas de hit "Hard Workin' Man" en in 2004 koos de President de patriottische hit "Only In America". Brooks en Dunn steunden beide verkiezingscampagnes van Bush en traden op bij een Republikeinse rally met Laura Bush op de avond voor de verkiezingen.
Hun recentste album is Cowboy Town uitgebracht in 2007.
Het duo komt ook voor op albums van verscheidene andere artiesten. Ze namen het duet If you See Him/If You See Her op met Reba McEntire en recent nam Ronnie Dunn een duet op met Keith Urban voor Urbans nieuwste album Love, Pain & the Whole Crazy Thing.
In augustus 2009 maakten Brooks & Dunn bekend dat ze solo verder gingen na hun "The Last Rodeo"-tour.