Fragment

Liefde voor Muziek: Zomerhits

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Zomerhits

Een zomerhit is een hit die een zomerse sfeer oproept waarbij mensen associaties krijgen met zonnige of exotische gebieden, zoals het Middellandse Zeegebied, de Caraïben, Zuid-Amerika en Afrika.
Sommige zomerhits worden om die reden in een vreemde taal gezongen. Buiten het Engels is vooral het Spaans populair. De nadruk ligt echter niet op de tekst, die veelal is bedoeld om het liedje herkenbaar of makkelijk mee te zingen te maken. Bij een zomerhit ligt de nadruk meer op het ritme en of er makkelijk op te dansen valt.
In videoclips van zomerhits zijn dan ook vaak dansende mensen te zien. Verschillende zomerhits introduceren in hun videoclip een eigen dansje, wat vaak bijdraagt aan de populariteit van het liedje. Voorbeelden hiervan zijn de Lambada (1989) en de Macarena (1996).
In veel gevallen wordt een zomerhit gezongen door een eendagsvlieg. Veel groepen of artiesten lukt het niet om met een waardige opvolger voor hun zomerhit te komen. Daarom blijft hun naam altijd verboden met hun enige hit. Voorbeelden hiervan zijn O-Zone, Las Ketchup en Los Del Rio.
Zomerhits zijn vrijwel altijd een hit in de zomer. In de 20e eeuw werden in het buitenland geproduceerde zomerhits echter pas later een hit in andere landen. Vakantiegangers ontdekten tijdens hun vakantie in het buitenland een lokale hit en brachten het nummer vervolgens mee naar hun eigen land. Als er ook in het eigen land dan veel belangstelling voor zo'n hit ontstond, werd dat liedje pas een hit ná de zomervakantie. Zo stond de Lambada van Kaoma pas in september in de Nederlandse Top 40 en bereikte het pas in de herfst de eerste plaats. Sinds de opkomst van internet en sociale media werd het zowel voor consumenten en diskjockeys veel gemakkelijker om buitenlandse zomerhits in een vroeg stadium te ontdekken, waardoor dit effect in de 21e eeuw is afgenomen.
Een zomerhit is lastig te definiëren. Daarom is het in veel gevallen discutabel of een liedje een zomerhit is, of gewoon een 'hit in de zomer'. Daardoor is het ook moeilijk om te bepalen wat de allereerste zomerhit was. Een mogelijke kandidaat die aan alle criteria voldoet is La Danse De Zorba, een instrumentale hit uit 1965. Het was een grote hit in de zomer (en herfst), ging gepaard met een toegankelijk dansje (de Sirtaki) en werd geassocieerd met Griekenland, dat toen langzaamaan een populaire vakantiebestemming begon te worden.
Vóór 1965 stonden er ook al hits met een zomers karakter in de hitlijsten. Zo zouden ondanks het lage tempo de hits uit de Calypso-rage van 1957 zoals Day-O (The Banana Boat Song) en Island in the sun van Harry Belafonte ook tot de zomerhits gerekend kunnen worden.