Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Little Green Bag van George Baker Selection

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Little Green Bag van George Baker Selection

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week Little Green Bag van George Baker Selection.
In 2019 viert George Baker dat hij 50 jaar in de muziek zit én dat hij 75 jaar wordt. Dat vieren gebeurt volledig in stijl met een jubileumconcert.
Op 5 december 2020 zendt MAX een registratie van dat optreden uit. Om die reden taxeert onze lp-kenner Marjolein van Dam in deze editie van Plaatwaarde de debuutplaat van zijn band George Baker Selection.

Little Green Bag betekent de doorbraak voor de band uit Zaandam. De band zelf bestaat al als George Baker (echte naam Hans Bouwens) er in 1967 bij komt. Die heet dan natuurlijk nog niet George Baker Selection, maar Soul Invention. In 1968 vindt de naamswijziging plaats.

In eerste instantie zingt Soul Invention vooral covers van soulartiesten, maar uiteindelijk verschuift de focus naar eigen materiaal. Zodoende komt hun debuutplaat Little Green Bag tot stand, waarmee zij meer succes hebben dan zij vermoedelijk ooit hebben durven dromen.

De plaat is een wereldwijd succes en de titelsingle Little Green Bag belandt zelfs op nummer 21 in de Amerikaanse Billboard Top 100, een prestatie die maar weinig andere Nederlandse acts op hun cv kunnen bijschrijven. Little Green Bag is al improviserend ontstaan en is het eerste nummer dat Baker ooit maakt.

Dat het liedje zo’n hit wordt heeft vermoedelijk te maken met het bekende basloopje dat terug te horen is door het hele nummer. Iedereen die het hoort, herkent het meteen. Leuk detail: dit basloopje was destijds het deuntje waarmee de bassist van de band de vingers losmaakt voor de repetities van de band.

Naast Little Green Bag zijn ook andere nummers van de plaat succesvol. Zo groeit Dear Ann uit tot een klassieker in Suriname.

Ondanks het grote succes van de plaat en vooral van het titelnummer, belandt het album zelf nooit in een hitlijst. Desondanks zal de plaat niet snel vergeten worden, want het nummer Little Green Bag achtervolgt Baker tot op de dag van vandaag. Het wordt gebruikt in tientallen reclames, Tom Jones covert het en het krijgt in 1992 hernieuwde aandacht als de Amerikaanse filmmaker Quentin Tarantino het gebruikt in zijn alom geprezen film Reservoir Dogs.

In 1999 wordt Little Green Bag opnieuw uitgebracht en ook dan wordt het weer een hit.