Fragment

Liefde voor Muziek: Jimmy Cliff

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: Jimmy Cliff

Jimmy Cliff, geboren als James Chambers op 1 april 1948, is een Jamaicaanse singer-songwriter en acteur die internationale bekendheid heeft verworven met zijn reggaemuziek. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers van de reggaemuziek en heeft een grote invloed gehad op de popularisering van het genre buiten Jamaica.

Cliff werd geboren in Somerton, een dorpje in de provincie St. James, Jamaica. Op jonge leeftijd begon hij met zingen in het kerkkoor en al snel ontwikkelde hij een passie voor muziek. In 1962, op slechts 14-jarige leeftijd, bracht hij zijn eerste single uit, genaamd "Hurricane Hattie", die lokaal succes had.

Een paar jaar later, in 1964, tekende Cliff een platencontract bij het platenlabel Island Records en bracht hij zijn debuutalbum "Jimmy Cliff" uit. Het album was een mix van reggae, ska en rocksteady en bevatte zijn eerste grote hit, "Miss Jamaica". Dit succes leidde tot een groeiende populariteit en Cliff werd al snel een van de meest prominente reggae-artiesten van zijn tijd.

In de jaren 70 bracht Jimmy Cliff verschillende succesvolle albums uit, waaronder "The Harder They Come" (1972), de soundtrack van gelijknamige film waarin hij ook de hoofdrol speelde. Het album bevatte zijn iconische nummer "Many Rivers To Cross", dat uitgroeide tot een klassieker in de reggaemuziek. De film en de soundtrack droegen bij aan de internationale bekendheid van zowel Cliff als de reggaemuziek.

Gedurende zijn carrière heeft Jimmy Cliff samengewerkt met andere bekende artiesten zoals The Rolling Stones en Elvis Costello. Hij heeft talloze hits op zijn naam staan, waaronder "Sitting In Limbo", "You Can Get It If You Really Want" en "Reggae Night".

Naast zijn muzikale carrière heeft Jimmy Cliff ook acteerwerk gedaan. Hij verscheen in verschillende films, waaronder "The Harder They Come" en "Club Paradise" (1986) met acteur Robin Williams.

Jimmy Cliff heeft gedurende zijn leven vele onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdragen aan de muziek, waaronder de Order of Merit van de Jamaicaanse regering. Zijn muziek blijft geliefd bij fans over de hele wereld en zijn invloed op de reggaemuziek is blijvend. Hij wordt beschouwd als een ware legende in de muziekwereld.