Fragment

Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Aglow van The Cats

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek / Plaatwaarde: Aglow van The Cats

Marjolein van Dam bespreekt deze week in Plaatwaarde: Aglow van The Cats.
Wie een duik neemt in de Nederlandse muziekgeschiedenis komt al snel uit bij The Cats, één van de grootste Nederlandse bands allertijden. Zij komen op in de jaren 60, de tijd van The Beatles, The Rolling Stones en allerlei beatgroepen van eigen bodem. The Cats begint ook as beatgroep, maar al snel wordt een heel eigen geluid gecreëerd: de palingsound. Een succesvolle combinatie van blues, soul en typisch katholiek kerkgezang, zoals het soms weleens wordt omgeschreven.
In eerste instantie slaat de muziek niet echt aan, maar vanaf eind jaren 60 gaat het hard. Nummers als Lea doen het enorm goed en hun platen behalen de gouden status. dat geldt ook voor Aglow, hun lp uit 1971. Hierop staat hun grootste hit ooit: One Way Wind, geschreven door bassist Arnold Mühren. Volgens Mühren haalt hij de inspiratie voor dit nummer uit een trip naar de Nederlandse Antillen. Daar staan veel dividivi bomen, die meegroeien met de wind en dus scheef staan.
Van One Way Wind worden in Nederland meer dan 130.000 exemplaren verkocht, en ook in Duitsland is het een groot succes. daar staat de teller op 1 miljoen. In andere landen worden het lied ook gekend, want er zijn inmiddels 180 coverversies van verschenen, waaronder eentje in het Russisch, Tsjechisch, Noors en Zweeds.
Dan terug naar de plaat zelf, Aglow. Dit album doet het als geheel ook goed en bereikt de gouden status in Nederland. 1971 is ook om een andere reden een memorabel jaar voor de band uit Volendam. Zij gaan dan op tour door Indonesië, een indrukwekkende ervaring.
Ondanks dat het ze dus zakelijk gezien voor de wind gaat en veel muzikaal succes hebben, nemen de spanningen ook toe. Dat leidt uiteindelijk tot de eerste breuk in 1974. Twee jaar later staat de band weer met elkaar op het podium, maar in 1979 wordt de stekker er opnieuw uitgetrokken. Daarna volgt er nog een verzoening in 1982, maar in 1985 wordt de band alsnog ontbonden. Zanger Piet Veerman is vrijwel de enige Cat die verdergaat als muzikant.