Fragment

Country Roads: Alan Jackson

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Country Roads: Alan Jackson

Alan Jackson is een Amerikaanse countrymuzikant die in de loop van zijn carrière enorm succesvol is geworden.

Alan Eugene Jackson werd geboren op 17 oktober 1958 in Newman, Georgia. Hij groeide op in een klein stadje en ontwikkelde al op jonge leeftijd interesse in muziek. Zijn vroege invloeden waren onder meer countrylegendes zoals Hank Williams en George Jones.

In de vroege jaren 80 verhuisde Alan Jackson naar Nashville, Tennessee, het epicentrum van de countrymuziek. In eerste instantie had hij moeite om door te breken, maar tegen het einde van de jaren 80 begon zijn carrière vorm te krijgen. Hij tekende bij Arista Nashville, het platenlabel van de legendarische producent en executive Tim DuBois.

Alan Jackson's debuutalbum, "Here In The Real World", werd uitgebracht in 1989 en bevatte hits als "Wanted" en de titeltrack "Here In The Real World". Hiermee vestigde hij zich als een opkomende ster in de countrymuziek. Zijn traditionele countrygeluid, met invloeden van honky-tonk en bluegrass, maakte hem geliefd bij zowel traditionele countryfans als een breder publiek.

Gedurende de jaren '90 en 2000 bleef Jackson hits produceren, waaronder "Chattahoochee", "Gone Country", "It's Five O'Clock Somewhere" (met Jimmy Buffett) en vele anderen. Hij won talloze prijzen, waaronder Grammy's, Country Music Association (CMA) Awards en Academy of Country Music (ACM) Awards.

Naast zijn muzikale succes staat Alan Jackson bekend om zijn authentieke benadering van countrymuziek en zijn vermogen om verhalen te vertellen die resoneren met luisteraars. Hij is ook een lid van de Grand Ole Opry, een prestigieuze organisatie in de countrymuziek.

Gedurende zijn carrière heeft Alan Jackson miljoenen albums verkocht en is hij uitgegroeid tot een icoon in de countrymuziek.