Fragment

Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Poems, Prayers & Promises van John Denver

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek/Plaatwaarde: Poems, Prayers & Promises van John Denver

In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam deze week: Poems, Prayers & Promises van John Denver.
John Denver wordt in 1943 geboren als Henry John Deutschendorf Jr. Later moet Deutschendorf plaats maken voor Denver, want zijn muzikale carrière neemt een vlucht. En geen muzikale carrière zonder bijpassende artiestennaam, menen zijn vrienden. De keuze valt op de naam Denver, naar de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado, zijn favoriete staat. Hij woont er een groot deel van zijn leven en beschrijft in zijn liedjes vaak zijn liefde voor de natuur aldaar. Op het hoogtepunt van zijn roem wordt hij zelfs hofdichter van Colorado. Ironisch genoeg draait het in één van zijn bekendste nummers allemaal om de staat West-Virginia. We hebben het dan natuurlijk over Take Me Home, Country Roads, afkomstig van zijn album Poems, Prayers & Promises.
Met dit album en het benoemde nummer weet hij definitief door te breken bij het grote publiek. Althans, bij het grote publiek in sommige landen. Met name in Amerika weet hij behoorlijk wat publiek aan zich te binden en groeit hij zelfs uit tot één van de grootste en best verkopende artiesten van de jaren 70.
In Nederland is dit een heel ander verhaal. Take Me Home, Country Roads komt niet verder dan een notering in de tipparade. Pas in 1975, als hij zijn nummer Calypso uitbrengt, krijgt hij bij ons ook wat succes.
Inmiddels is de zanger al jaren niet meer onder ons. Hij verongelukt in 1997 tijdens een vliegtocht. Naast natuur en muziek, is vliegen zijn allergrootste passie. Helaas wordt deze laatste liefhebberij hem op 12 oktober 1997 fataal. Hij wordt 53 jaar.