Fragment

Jaap Schut over 50 jaar Holland Pop Festival Kralingen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jaap Schut over 50 jaar Holland Pop Festival Kralingen

Het befaamde Woodstock festival lag in 1969 nog vers in het geheugen en zo werd op 26, 27 en 28 juni 1970 in het Kralingse Bos in Rotterdam het ‘Europese antwoord’ op Woodstock gegeven. Hiermee was het Holland Pop Festival niet alleen het eerste meerdaagse festival van Nederland, maar zelfs van het vasteland van Europa. Topacts als Pink Floyd, Santana, helemaal fantastisch natuurlijk, maar verder kon je ook nog genieten van Lex Harding met een drive-in show, veel eet- en drinkkraampjes, een kunstmarkt, een filmprogramma en een kinderboerderij.

Al tijdens het festival werd het bezoekersaantal geschat op 50.000 à 60.000 man. De organisatie dacht uit de kosten te komen met zo’n 30.000 bezoekers, prima geregeld dus zou je denken. Ze kwamen echter tonnen te kort, en na het festival gingen ze dan ook failliet. Dit kwam voornamelijk omdat veel van de bezoekers gewoon over het hek waren geklommen en van een gratis festival genoten.

Een kaartje voor het hele festival kostte destijds 35 gulden, inclusief gratis camping. Dat is omgerekend € 15,88. Ter vergelijking: ging je dit jaar drie dagen naar Pinkpop? Dan heb je € 230,- mogen neertellen. Maar voor dat geld kon je mooi niet zwemmen in de Kralingse Plas!

Jaap Schut is op zoek naar alles van het Holland Pop Festival en vertelt er over.