Fragment

Liefde voor Muziek: The Buffoons

  1. Fragmentenchevron right
  2. Liefde voor Muziek: The Buffoons

The Buffoons was een Nederlandse closeharmonygroep uit Twente, in 1966 ontstaan uit The White Rockets.
Het jaar 1968 was een topjaar voor de band: It's The End werd nummer 4 in de hitlijsten en ook de singles Sister Theresa's East River Orphanage, Lovely Loretta, en Goodbye My Love haalden de Veronica Top 40 en de Parool Top 20. De eerste LP Lookin' Ahead verkocht goed.
In 1969 leek het tij te keren. De groep kwam nog wel in de publiciteit door een bezoek aan John Lennon tijdens diens bed-in met Yoko Ono in het Hilton Hotel in Amsterdam, maar de singles van The Buffoons haalden de hitlijsten niet meer.
Toetsenist/zanger Benny de Groot werd vervangen door Jack van Rossum (o.a. voormalig lid van de Indorock-groep The Crazy Rockers). Binnen een jaar werden ook drummer/zanger Maarten Assink en basgitarist/zanger Bob Luiten vervangen. De nieuwe drummer was Boy Brostowsky (ook voormalig lid van The Crazy Rockers) en gitarist Don Biesbroek (die in Pee White & The Magic Strangers had gespeeld) verving Ely van Tongeren die nu basgitarist werd.
In 1973 had de band een grote hit met My Girl Donna van Ritchie Valens (nummer 3 in de Top 40 en nummer 4 in de Daverende 30). Ook de twee volgende singles Arizona en Let It Be Me kwamen in de Top 20. Daarna scoorden The Buffoons geen hits meer.
Tijdens een Europese tour van The Beach Boys werd voorgesteld dat The Buffoons voor het voorprogramma zouden zorgen. Dat ging niet door toen men van oordeel was dat The Buffoons het repertoire van The Beach Boys beter zongen dan The Beach Boys zelf.
In 1979 werd de band opgeheven. Hilco ter Heide stort zich op zijn studie Engels en de overige leden begonnen andere muzikale projecten.
In 1990 besloten de gebroeders Gerard en Ely van Tongeren met Henk Bruinewoud en Joop Walkot een band te beginnen onder de naam The New Buffoons. Deze naam werd later gewijzigd in The Buffoons.
Nadat Jack van Rossum in 2007 de band verliet besloot Ely van Tongeren The Buffoons definitief op te heffen.