Fragment

Teruggevonden stille films te zien tijdens het Nederlands Silent Film Festival in Eindhoven!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Teruggevonden stille films te zien tijdens het Nederlands Silent Film Festival in Eindhoven!

Vandaag start het Nederlands Silent Film Festival in Eindhoven, het NSFF. Een festival voor stomme films, waarin dus niet wordt gesproken. Daan van den Hurk is pianist én artistiek leider van het festival en vertelde er alles over tijdens Lunch Lekker. 

Daan begeleidt als pianist en componist de stille filmvoorstellingen. "Heel veel stille films kun je maar kort van te voren bekijken, dan moet ik tijdens het meekijken van de film bepalen welke muziek daar bij past". 

Dit jaar is het een extra bijzondere editie, want er zijn vertoningen waarvan lang werd gedacht dat ze verloren waren. "Zo'n 75% van alle stille films zijn verloren geraakt. Elke keer als er iets wordt teruggevonden is dat heel bijzonder. Met het festival zoeken we deze films terug! Deze editie is de film 'Love Life and Laughter' te zien, die onlangs in het Nederlandse Hattum is teruggevonden en na 100 jaar na release weer in Nederland te zien is. 

Quote

Er zijn nog te veel clichés die bij stille film horen. Het is zoveel meer! Als filmkunst is het echt volwassen geworden.  

Daan van den Hurk

Meer info en kaarten: www.nsff.nl. Tickets kunnen per film worden gekocht, of via een passe partout.