Fragment

Winfried Baijens over de ingrijpende documentaireserie 'Het water komt'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Winfried Baijens over de ingrijpende documentaireserie 'Het water komt'

Eind deze maand is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. In de nacht van 31 januari 1953 raast er een dodelijke storm over Zuidwest Nederland. De dijken breken en grote delen van Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg en tienduizenden dieren en 1836 mensen verdrinken.

Winfried Baijens is zelf in Zeeland opgegroeid en presenteert de vierdelige NTR documentaire serie ‘Het water komt’.  Hij sprak met ooggetuigen, die als tiener in de nacht van de ramp meehielpen met het neerleggen van zandzakken. "Zei vertelden mij dat het een muur van water was! Ik heb er nooit bij stilgestaan hoe dat eruit moet hebben gezien. Praten over emoties was in die tijd een heel ander verhaal. Pas 40 jaar later was er een Nationale herdenking van de ramp en werd er naar slachtofferhulp gekeken! 

Vanavond is de tweede aflevering van 'Het Water Komt' te zien. In deze aflevering horen we het verhaal van de man die deze ramp had kunnen voorkomen. Waterstaatkundig ingenieur en medewerker van Rijkswaterstaat Johan van Veen onderzocht de dijken in Zuid Holland en Zeeland. Hij had een rapport gemaakt, om iedereen te waarschuwen dat de dijken zouden breken. "Johan van Veen zei al sinds de jaren 30 dat dit ooit mis zou gaan en dat er iets moest worden gedaan. Voordat de ramp plaatsvond werd hij niet gehoord, maar ná de ramp werd hij 'de vader van de Deltawerken'. 

Quote

Het is één nacht geweest waarin het noodlot toeslag, de impact is er nu 70 jaar later nog steeds! 

Winfried Baijens

De vierdelige NTR documentaire serie ‘Het water komt’ is vanavond om 20.30 uur op NPO2 te zien, daarna nog 20 en 27 januari. Voor meer informatie over de serie en de podwalk ga je naar deze site.