Fragment

In de podcast 'Weggegumd' gaat Patty-Lou Middel op zoek naar Ilse Wagner, de vriendin van Anne Frank

  1. Fragmentenchevron right
  2. In de podcast 'Weggegumd' gaat Patty-Lou Middel op zoek naar Ilse Wagner, de vriendin van Anne Frank

Anne-Frank schreef in haar dagboek vaak over haar vrienden en vriendinnen. Een van die vriendinnen is Ilse Wagner, en over haar is maar weinig bekend. Patty-Lou Middel is samen met Richard Grootbod en schrijfster Janny van der Molen voor hun podcast ‘Weggegumd’ op zoek gegaan naar het verhaal van Ilse Wagner. "In haar dagboek schrijft Anne veel over haar vriendin Ilse Wagner, ze vraagt ook naar Ilse in haar afscheidsbrief".  

De zoektocht begon in de geboorteplaats van Ilse, Hamburg. "We hebben ongelooflijk veel mensen gesproken in onze zoektocht naar het verhaal van Ilse. Van Duitsland, Israël en Polen. Het was zeer intensief! Na al die tijd voelt het alsof Ilse zelfs een bekende is geworden. En je verplaatst je in hoe heftig het in die periode moet zijn geweest!" 

Quote

De titel is 'Weggegumd'. Een Joodse gezegde is ook ‘als je niet meer wordt genoemd, ben je pas echt verdwenen’ 

Patty-Lou Middel

Patty-Lou is voor het verhaal van Ilse nog op zoek naar mensen die haar misschien nog kunnen herkennen uit die tijd. "Alles wat nog maar ergens kan liggen in een doos op zolder, in een kast of ergens in een dagboek kan staan geschreven! Heeft u misschien nog foto’s of een poëziealbum waarin de namen van de familie Wagner staan: Golda Wagner-Levien, Salomon Alfred Wagner, Johanna Wagner Goldstein of Ilse Wagner? Of verhalen van toen in Amsterdam waar Ilse woonde? (Grevelingstraat 11 en President Steijnplantsoen 11) Wij hopen van harte dat u wilt en kunt helpen! 

Kijk voor meer informatie, contactgegevens van Patty-Lou en de foto van Ilse op www.weggegumd.nl