Fragment

Mohammed Benzakour schreef het levensverhaal van zijn vader in 'De Reus Uit De Rif’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Mohammed Benzakour schreef het levensverhaal van zijn vader in 'De Reus Uit De Rif’

‘De Reus Uit De Rif’ is een prachtig verhaal over de vader van schrijver Mohammed Benzakour, die als eerste generatie gastarbeider uit Marokko naar Nederland kwam. Tijdens Lunch Lekker vertelde hij passievol over dit eerbetoon. "Mijn vader kwam uit het Rifgebergte in Noord-Marokko en was voor een Berber een grote sterke man. Hij had van die grote kolenhanden en hij was ruim 2 meter!" 

De bestseller ‘Yemma’ ging over de moeder van Mohammed. "Toen dat boek uitkwam zag mijn vader mij op televisie. Toen riep hij meteen dat hij ook graag een boek over zijn levensverhaal wilde hebben. Vele avonden met muntthee en doppinda’s op de bank volgden, waarbij mijn vader zijn levensverhaal vertelde". 

De ouders van Mohammed waren beiden analfabeet en hebben nooit leren schrijven en lezen. "Twee ongeletterde ouders krijgen een zoon die schrijver wordt. Maar juist omdat ze analfabeet waren konden ze nergens op terugvallen, en dus alles extra opslaan in hun hoofd. Daarom zijn al deze levensverhalen sterker blijven bestaan in hun hoofd en heeft hij alle verhalen met details kunnen vertellen". 

'De Reus Uit De Rif' is nu overal verkrijgbaar.