Fragment

Gerard Ekdom over Tour du ALS

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gerard Ekdom over Tour du ALS

Donderdag beklimmen honderden deelnemers de Franse Mont Ventoux in Tour du ALS. Het doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen de dodelijke spierziekte ALS. Gerard Ekdom is ambassadeur van ALS Nederland. Tijdens Lunch Lekker blikt hij met Daniël vooruit op de tour.

De moeder van Gerard is aan deze verschrikkelijke ziekte overleden. "Dat is nu 19 jaar geleden en ik wilde graag iets doen, vandaar dat ik jaren geleden ambassadeur ben geworden. Om mijn steentje bij te dragen, want er móet een medicijn komen, dat is het grootste doel!" 

"Het is de meest mensonterende ziekte die er bestaat. Je moet leven met het feit dat je weet dat het alleen maar slechter wordt. Binnen twee jaar was het klaar met mijn moeder, ze kon alleen nog maar knipperen met haar ogen. In haar hoofd was ze nog helemaal goed, dat maakt het zo zwaar".

Stichting ALS Nederland financiert onderzoek naar de oorzaak en behandeling. "In het episch centrum in Utrecht hebben ze de ziekte kunnen nabootsen en kunnen medicijnen nu worden getest. Voor één specifieke vorm is er nu een middel gevonden dat werkt. Dat is een sprankel hoop! We staan op de rand van een doorbraak, maar we zijn er nog niet". Geld doneren kan via www.tourduals.nl.