Fragment

Janny van der Heijden over haar boek 'Smaakpalet van de Lage Landen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Janny van der Heijden over haar boek 'Smaakpalet van de Lage Landen'

Nederland staat om veel dingen bekend, maar vaak niet om de culinaire hoogstandjes. Tenminste, dat wordt altijd geroepen. Voor Janny van der Heijden een goede reden om dat uit te zoeken en te laten zien dat Nederland wél degelijk een eetcultuur heeft! En dat deed ze aan de hand van oude schilderkunst. Alles is te lezen én te zien in haar boek ‘Smaakpalet van de Lage Landen’.

Het boek is een mooie combinatie van schilderkunst en de eetcultuur geworden. "Er zijn veel misverstanden als we het over de Nederlandse eetcultuur hebben. Er was nog geen boek over dit onderwerp, ik ben dus heel veel gaan lezen en gaan bekijken om dit boek te kunnen maken". 

"Er is best veel veranderd in onze eetcultuur vergeleken met vandaag de dag. Er werd altijd met het seizoen gegeten en veel minder geïmporteerd. We koken vandaag de dag minder uitgebreid en in de 17e eeuw moest alles met de hand gebeuren". 

Quote

Het is een echt beeldverhaal van onze eetcultuur geworden 

Janny van der Heijden
Quote

Mensen waren heel trots op het eten, en wilden dat graag via de schilderijen laten zien. Vandaag de dag doen we dat natuurlijk ook nog, met foto's maken van eten met onze mobieltjes! 

Janny van der Heijden 

Het boek ‘Smaakpalet van de Lage Landen’ is nu overal verkrijgbaar.