Fragment

Boudewijn de Groot in de studio over zijn nieuwe album 'Windveren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Boudewijn de Groot in de studio over zijn nieuwe album 'Windveren'

Zijn nieuwe album ‘Windveren’ is afgelopen vrijdag uitgekomen! Boudewijn de Groot was te gast tijdens Lunch Lekker om er alles over te vertellen. 

"We hebben afgelopen vrijdag een klein intiem lanceringsmoment gehad, dat was heel gezellig". Boudewijn de Groot heeft de nummers van het album de afgelopen jaren al geschreven. "Er moest alleen nog een geheel van worden gemaakt". Het is in 60 jaar tijd zijn veertiende studioalbum. "Het grotendeel moest nog worden afgemaakt, veel heb ik thuis nog opgenomen". 

Boudewijn zocht een producer die hem de nodige feedback kon geven en met wie hij de verantwoordelijkheid kon delen. Hij kwam uiteindelijk bij producer Gordon Groothedde terecht. "Het duurde wel even voordat ik mij betrokken voelde bij het album. Ik was altijd gewend om alles zoveel mogelijk tegelijk in de studio op te nemen. Nu ging het vaak per e-mail, daar moest ik ontzettend aan wennen”. Maar Boudewijn is erg tevreden over het werken met Gordon: "Dankzij Gordon klinkt het geheel van deze tijd, maar het is nog steeds mijn geluid’’. 

Quote

Dit is mijn muzikale statement, maar dan zonder opstekende vinger 

Boudewijn de Groot

Afgelopen zaterdagavond was Boudewijn te zien bij Matthijs Gaat Door, in een speciale uitzending als eerbetoon aan Henny Vrienten. Hij koos voor de tekst ‘Hoop’, van Henny Vrienten. En vulde aan: "Hoop is ook zekerheid. Het komt altijd goed, daar ben ik van overtuigd’" 

In 2016 gaf hij aan te stoppen met zijn eigen tours. 'Ik vind al die onzekerheid en het wachten en repeteren niet leuk, ik had daar geen zin meer in". Hij was nog wel te zien met ‘Vreemde Kostgangers’, samen met George Kooymans en Henny Vrienten. "Gelukkig hadden we zo'n 90 procent van het album al af en hadden we het voordat alle ellende toeslag al op het album gezet. Extra bijzonder, want de zoon van George heeft de laatste basgitaren opgenomen". 

Quote

'Enge mannen' is door de jaren heen actueel te noemen, maar nu is het meer in de openbaring

Boudewijn de Groot

"Eigenlijk wilde ik het album 'Wilde Ganzen' noemen, maar omdat er ook een gelijknamig Tv-programma is werd dit door mensen om mij heen afgeraden". Het album gaat vergezeld van een boek met interviews, waarin Boudewijn zelf ook betrokkenen bij het project en bekende bewonderaars aan het woord laat komen "Mooi dat ik nu ook in de boekhandel te vinden ben". 

Quote

De uitvoering van George Kooymans staat op het komende album 'Mist', dat in februari uitkomt

Boudewijn de Groot

Voor het album werkte Boudewijn samen met o.a. Christon Kloosterboer, The Kik, zijn kleindochter Aysha de Groot alias Meis en George Kooymans. Het nummer ‘Hoe Meer Ik Dichterbij Kom’ gaat over zijn moeder Sophie, die in mei 1945 stierf in een Jappenkamp in Nederlands-Indië, toen haar zoontje net een jaar oud was. Voor dit nummer schreef George Kooymans de muziek. "Toen ik het voor de eerste keer hoorde twijfelde ik nog, omdat het heel anders is dan hoe ik zelf muziek zou maken. Maar hij zong het zo waanzinnig mooi! En toen kwam de uitdaging om het net zo goed als George te zingen". De versie van George Kooymans staat op het komende album van De Vreemde Kostgangers 'Mist', dat in februari uitkomt.