Fragment

Lodewijk Petram over het boek ‘In De Schaduw van de Stad'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Lodewijk Petram over het boek ‘In De Schaduw van de Stad'

In het boek ‘In De Schaduw van de Stad’ staan verhalen van vier eeuwen gewone Amsterdammers. Jelle van Lottum en Lodewijk Petram vertellen de verhalen van Amsterdammers vanaf de 17e eeuw. Tijdens Lunch Lekker vertelde Lodewijk Petram er alles over. "Je ziet op al die oude foto's en prenten glimpen van het leven van de bewoners van toen". 

"De afbeeldingen van vroeger laten veel dingen niet zien, zoals de armoede en de ziektes. Het minder mooie werd weggepoetst. De rauwe werkelijkheid hebben we in de verhalen in het boek teruggebracht". 

Jelle en Lodewijk gingen per afbeelding op zoek naar de verhalen van wat er over de gewone mensen op de afbeelding te vertellen is. "We namen telkens een afbeelding van de stad als uitgangspunt en gingen op zoek naar de geschiedenis achter dat beeld. We gebruikten veel archiefmateriaal als oude brieven, stadskaarten en registers". 

Quote

Het zijn geen verhalen over grote belangrijke personen, maar verhalen over het leven van de gewone mensen die in die tijd woonden en werkten: het échte leven in die tijd 

Lodewijk Petram

Het boek ‘In De Schaduw van de Stad’, met bijzondere geschiedenisverhalen en prachtig beeldmateriaal is nu overal verkrijgbaar.