Fragment

Arnold van Bruggen maakte 'De Jurk en het Scheepswrak'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Arnold van Bruggen maakte 'De Jurk en het Scheepswrak'

Het klinkt als een spannend jongensboek: een groep amateurduikers op Texel vindt een eeuwenoud scheepswrak met honderden bijzondere spullen erop, waaronder een complete en unieke jurk! Arnold van Bruggen maakte de driedelige documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’, waarin je ziet hoe al de spullen die van het wrak komen voor heel wat commotie zorgen. 

Quote

Niemand op aarde heeft ooit een in intakt kledingstuk gevonden, laat staan zo'n mooie grote jurk. Het is een klein wonder! 

Arnold van Bruggen

In de documentaireserie wordt ook gekeken wie recht heeft op al deze spullen. "Het was heel lastig voor de verschillende partijen om met elkaar aan tafel te gaan. De grote vrees van de duikers was dat alle spullen nooit meer ergens te zien zouden zijn, laat staan op Texel. Zij hielden daarom heel veel spullen dus achter". 

"Er liggen honderden wrakken nog onder het zand, op de bodem van de Waddenzee. Er is maar een klein deel van het palmhoutwrak naar boven gekomen. Om er achter te komen waar het schip en de jurk vandaan kwamen moet het hele schip worden uitgegraven. Ik hoop dat dit ooit gebeurt!" 

Quote

Het wordt wel ‘de vondst van de eeuw’ genoemd! 

Arnold van Bruggen