Naar homepage
Nieuws

5x voetbaltips van John de Bever

  1. Nieuwschevron right
  2. 5x voetbaltips van John de Bever

John de Bever kennen we natuurlijk allemaal van… JIJ KRIJGT DIE LACH NIET VAN MIJN GEZICHT. Maar in zijn jongere jaren was hij een uitstekende voetballer, zowel op het veld in de Nederlandse en Belgische eredivisie als in de zaal. Hij is in 1997 zelfs benoemd tot beste zaalvoetballer van de wereld! Bovendien begint de Eredivisie weer op 1 augustus, dus het voetbalbloed mag weer stromen. Daarom spraken we met John over zijn tips om een goede (zaal)voetballer te worden.

7072442a71

1. Winnaarsmentaliteit en talent

Volgens John is het hebben van een winnaarsmentaliteit essentieel. “Ik was een gruwelijke winnaar en dat ben ik nu nog. Dus winnaarsmentaliteit is het allerbelangrijkste. Maar je moet ook kunnen voetballen, want anders heb je niks aan je winnaarsmentaliteit.”

Daarnaast moet je uiteraard ook getalenteerd zijn: “Een goede voetballer zijn is voor 80% talent. Het is een gave die je moet krijgen”, aldus John.

Foto: Stills uit NOS-item (Youtube)

2. Train elke dag

Om een goede voetballer te worden, is elke dag trainen van belang. Ook in het weekend. “Ik trainde elke dag tijdens mijn voetbalcarrière. Echt een sociaal leven had ik niet, want ik was alleen maar met voetballen bezig.”

John voegt eraan toe dat gezond leven ook mee speelt: “Verder heb ik ook niet gerookt en niet veel gedronken.”

3. Beheer techniek en zorg voor een goede conditie

Het hebben van een goede techniek is belangrijk in de voetbal: “Als ik de bal in de 16 meter kreeg op het veld, dan kon ik er wel mee uit de voeten. Dan moet je heel behendig zijn met de bal. Ik had eigenlijk een heel simpele techniek. Ik kon de bal gelijk stilleggen.”

Maar ook het hebben van een uitstekende conditie is essentieel: "De afstand die je moet afleggen op het veld is natuurlijk wel een stuk groter dan de afstand in de zaal. In de zaal is de sprint 7 à 8 meter en op het veld 20 à 25 meter. Maar als je elke dag traint, dan heb je automatisch conditie.”

John geeft zelf nog een mooi voorbeeld tot slot: “Ronaldo moet er meer voor doen dan Messi, want Messi voetbalt op techniek en Ronaldo moet het meer van kracht hebben.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4. Focus niet op trucjes

Een balletje hooghouden, daar heeft John nooit op geoefend: “Ik heb nooit meegedaan aan wedstrijdjes ‘balletje hooghouden’. Dan moet je in het circus gaan werken. Het is de bedoeling dat de bal zo snel mogelijk in het andere netje ligt. Voetballen gaat nog steeds om goals maken.“

5. Leer spelenderwijs voetballen

De laatste tip die John nog voor je heeft: “Het is heel belangrijk om plezier te hebben tijdens het voetballen. Dus voetbal spelenderwijs en kijk hoe ver je komt. Lekker pingelen met de bal en gewoon voetballen.”

Allemaal hetzelfde

Tot slot speelt voetbal ook nog een belangrijke rol in zijn nieuwste videoclip. In Allemaal hetzelfde zorgt voetbal namelijk voor verbinding tussen allerlei culturen. John voegt eraan toe: “We zijn allemaal hetzelfde. We zijn allemaal van vlees en bloed. Dat komt in het liedje terug“.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.