Naar homepage
Het origineel van

Het origineel van 'Viva Hollandia' van Wolter Kroes

  1. Nieuwschevron right
  2. Het origineel van 'Viva Hollandia' van Wolter Kroes

Koningsdag! Het feest waar Viva Hollandia van Wolter Kroes natuurlijk niet mag ontbreken. Helaas wordt het dit jaar een ander feestje dan normaal, maar dit nummer zal alsnog in veel woonkamers voorbij komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viva Hollandia was één van de grootste nummer 1-hits van Wolter Kroes. Het liedje werd destijds gemaakt voor het EK Voetbal in 2008. Het feestelijke nummer stond een paar weken op nummer 1 in de Top 40. De CD-single ging zo hard dat hij nergens meer verkrijgbaar was. De zanger zingt het nummer nog steeds elk jaar tijdens het WK, EK of op Koningsdag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Viva Colonia

Hoewel de hit volledig gericht is op Nederland, is het van oorsprong het lijflied van de Duitse stad Keulen. Het nummer Viva Colonia is uitgebracht door de rockband de Höhner in 2003. Colonia is de Latijnse naam voor de stad Keulen en de groep zingt voornamelijk in het lokale dialect: Kölsch. Het nummer is in Keulen vooral populair tijdens carnaval en wordt tijdens voetbalwedstrijden van 1. FC. Köln platgedraaid. Maar het liedje is ook buiten Keulen te horen, zoals tijdens het Oktoberfest in München, maar dan onder de titel: Viva Bavaria.

De Nederlandstalige versie is in Duitsland zo goed als onbekend, maar de tekst is bijna letterlijk vertaald. Alleen de regionale regels zijn weggelaten. Hollandia was de naam van de nederzetting in Nederlands Guinea. Er is voor Hollandia gekozen omdat de lettergrepen, rijm en ritme aansluiten bij Colonia. Hier zit verder geen historische gedachte achter, in tegenstelling tot Colonia.

Meer versies

Wolter Kroes nam na het succes van Viva Hollandia nog een aantal andere versies op. Zo werd er ook een versie voor de Olympische Zomerspelen in 2008 gemaakt: Viva Olympia. In 2010 paste hij het nummer nog een keer aan tijdens het WK in Zuid-Afrika. Toen Nederland zich in 2016 niet kon kwalificeren voor deelname aan het EK in Frankrijk nam hij de versie We zijn er niet bij op. Toch blijft Viva Hollandia er met kop en schouders bovenuit steken.