Artiest

André Hazes sr. - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. André Hazes sr.
Als klein jongetje glipte André Hazes ooit eens stiekem het Concertgebouw binnen. Daar zag hij Muddy Waters optreden. En hoewel de toen achtjarige André er geen snars begreep, bezorgde de Amerikaanse blueszanger hem wel kippenvel. Jaren later keerde André Hazes terug in het Concertgebouw. Maar ditmaal was hij degene die het publiek kippenvel wist te bezorgen. Want André Hazes was destijds Neerlands volkzanger nummer één. Dat bleef hij tot ver na zijn dood in 2004.

Naam: André Hazes (sr.)
Geboortedatum: 30 juni 1951
Overleden: 23 september 2004
Genre: Volks
Grootste hits: Kleine jongen | Bloed, zweet & tranen | De vlieger
Foto: ANP


André Hazes was de grootste volkszanger van Nederland. En nog steeds is hij de baas van elke kroeg. Zijn nummers worden nog veelvuldig gedraaid op de radio en in de kroegen. Want zeg nou zelf...wie kent André Hazes nou niet

Barkeeper
Andreas Gerardus Hazes ziet op 30 juni 1951 het levenslicht. Hij groeit op in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp. Wanneer André op Bevrijdingsdag 1959 staat te zingen op de Albert Cuypmarkt, wordt hij ontdekt door Johnny Kraaykamp. Niet veel later maakt de dan achtjarige André zijn tv-debuut in de Weekendshow van Johnny & Rijk. André heeft zijn passie gevonden: zingen! Na de lagere school gaat André naar de ambachtsschool. Maar het leren is niets voor hem. André verlaat op zijn veertiende jaar de school en gaat aan de slag als draadwerker in de Draka-fabriek in Amsterdam Noord. Vervolgens belandt hij in tientallen andere baantjes, variërend van matroos en sloper tot schoorsteenveger en marktkoopman. Uiteindelijk vindt André zijn draai in de horeca. Al snel raakt hij in het Amsterdamse uitgaansleven bekend als de zingende barkeeper.

Levenspop
Eind 1976 schrijft André een liedje voor zijn idool Willy Alberti. Maar die raadt hem aan het liedje zélf op te nemen. Vier weken later scoort André zijn eerste grote hit met het door hem geschreven 'Eenzame Kerst'. Pas in 1980 krijgt zijn zangcarrière een passend vervolg. In dat jaar ontmoet André de jonge producer Tim Griek met wie hij het traditionele smartlappenrepertoire bewerkt tot levenspop. De single '’n Vriend' is de eerste van een reeks grote hitsuccessen, waaronder '’n Beetje Verliefd', 'Zeg Maar Niets Meer' en 'Diep In Mijn Hart' die door heel Nederland - van stratenmaker tot dokter - worden meegezongen. Er volgen honderden optredens, televisie, radio, interviews in allerlei bladen en nog veel meer: de zanger krijgt nauwelijks rust. Van zijn LP Gewoon André worden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

Rachel
In 1983 is André de eerste Amsterdamse artiest die Ahoy’ Rotterdam weet uit te verkopen. Naast zijn zangcarrière speelt André ook mee in diverse tv-series en films. Ook na de dood van zijn producer en vriend Tim Griek, die in 1988 bij een verkeersongeluk om het leven komt, blijft André onverminderd succesvol. De ene na de andere LP wordt bekroond met goud en platina. In 1991 trouwt André met de dochter van één van zijn grootste fans. Het huwelijk met de bijna twintig jaar jongere Rachel van Galen brengt meer rust en regelmaat in zijn leven, zoals te zien is de filmdocumentaire Zij Gelooft In Mij uit 1999. De film trekt honderdduizenden bezoekers. Dat enorme succes bezorgt André een nog veel groter publiek, dat weer voluit meezingt met zijn uit het leven gegrepen liedjes.

Jubileum
André start een kortstondige politieke carrière door in de gemeente De Ronde Venen zitting te nemen in de gemeenteraad voor de partij Rond Venen Belang. Door de vele kritiek geeft hij zijn raadszetel al na een paar maanden op. Na een nat maar geslaagd optreden in het Olympisch Stadion viert André in 2003 zijn zilveren artiestenjubileum met twee uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA. “Hazes jubileert in topvorm!” juichen de kranten. Niets minder is waar want André krijgt last van chronische vermoeidheid en - veel erger nog - zijn gehoor.

Overlijden
André’s intensieve en soms ongezonde levensstijl eist zijn tol. Op woensdag 22 september 2004 wordt hij tijdens een vakantie in Spanje onwel. Hij keert terug naar Nederland en wordt met een zware longontsteking en hoge koorts opgenomen in een ziekenhuis in Woerden. Daar overlijdt hij een dag later als gevolg van een hartstilstand. André wordt slechts 53 jaar. Nederland rouwt massaal om het verlies van een zeer geliefd volkszanger. André wordt uitgeleide gedaan met een rechtstreeks op televisie uitgezonden herdenkingsplechtigheid in de Amsterdam ArenA. Voor veertigduizend rouwende fans wordt door diverse artiesten opgetreden. André’s kist staat gedurende de herdenking op de middenstip van het stadion. Een jaar na zijn overlijden wordt een deel van zijn as met een vuurpijl de lucht in geschoten. Daarmee gaat een laatste wens van André in vervulling. Nog diezelfde dag wordt een standbeeld van hem onthuld op de Albert Cuypmarkt.

Musical
Ook na zijn dood blijft André Hazes onverminderd populair. Hij scoort zelfs diverse nummer 1-hits, waaronder postume duetten met Gerard Joling en zijn zoon André junior. In 2007 zendt RTL het tv-programma In Duet Met Hazes uit, waarin bekende Nederlandse artiesten een liedje van en met de overleden zanger zingen. Naar aanleiding van dit programma verschijnt het duettenalbum Samen Met Dré, dat de best verkochte cd van 2007 wordt. Het album krijgt een vervolg met een concert in de Amsterdam ArenA. Diverse beroemde artiesten zingen een duet met André, die op een groot scherm postuum aanwezig is.

Ondertussen creëert Joop van den Ende de Hazes-musical Hij Gelooft In Mij. De musical gaat in november 2012 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het stuk groeit uit tot een groot succes en wordt maar liefst vijf keer verlengd. Voortbordurend op het succes van de musical wordt er ook een film opgenomen: Bloed, Zweet & Tranen (2014). In die film wordt de rol van André opgenomen door Martijn Fischer, dezelfde André als in de musical.