Artiest

Romy Monteiro - Biografie

  1. Muziekchevron right
  2. Artiestenchevron right
  3. Romy Monteiro

Met een musicalster als moeder en een vader die contrabas speelde, kreeg Romy Monteiro het talent in de genen mee. “Al heel jong zong ik mee met Ariel uit De Kleine Zeemeermin, maar dan wel alleen op mijn eigen kamer. Niemand mocht het horen. Laat mij maar lekker op de achtergrond, één ster in de familie is genoeg, dacht ik. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toen mijn beste vriendin me op mijn 18e vroeg om op haar feest te zingen, zei ik opeens ja. Wat er gebeurde in die zaal was magisch: mensen moesten huilen en kwamen me achteraf complimenten maken. Het was zo fijn om daar te staan en iedereen te zien meezingen! Toen ben ik verslaafd geraakt.

Een jaar later deed ze mee aan The Voice of Holland en behaalde binnen Team Trijntje de kwartfinale. Vervolgens ging het hard: Romy werd gevraagd om de hoofdrol te spelen in de musical The Bodyguard (waarvoor ze zelfs een Musical Award won) maar ook als presentatrice van de Musical Sing-a-Long, het programma Mijn Vader Is De Beste en het Junior Songfestival. Ze deed mee aan Dance Dance Dance, werd coach in It Takes 2 en presenteerde DanceSing.

Na The Bodyguard bracht Romy een album uit met nummers van Whitney Houston, A Tribute To Whitney. Vervolgens scoorde ze haar eerste platencontract en maakte twee singles. De eerste, Stone By Stone, werd geschreven door de componist die ook Run To You van Whitney Houston maakte. Met dat haakje was het logisch dat Romy in het Engels ging zingen, maar nu volgt ze haar hart – en dat houdt van Nederlandstalig: “Ik vind de Nederlandse taal zo ontzettend mooi. We hebben prachtige klanken. Zelf ben ik fan van Nederlandstalig en bijvoorbeeld dol op Marco Borsato en Trijntje. Ik hou vooral van Nederpop en ben blij dat ik de kans krijg om het nu in het Nederlands te proberen. Niet per se in een stijl; ik wil een artiest zijn die veel afwisselt. Een keer een countryliedje uitbrengen of een onverwachte samenwerking aangaan past ook bij mij, want ik ben niet in een hokje te vangen.”

Ze wil alle kanten van zichzelf laten zien, óók op muzikaal vlak, zegt Romy. Ballads, maar ook vrolijke, uptempo nummers zoals Hij Was Voor Altijd is. Als elk liedje maar bezieling heeft. Niet voor niets rekent ze Céline Dion, Barbra Streisand en Disney-liedjes (lachend: ‘Lekker dramatisch!”) tot haar invloeden. Ik wil gewoon entertainen; als mensen blij worden van mijn muziek, heb ik mijn doel al bereikt.” 

Nummers van Romy Monteiro