Presentator

Tom Herlaar

  1. Presentatorenchevron right
  2. Tom Herlaar
Tom Herlaar wordt op 29 augustus 1957 geboren in een slagersgezin in Vlaardingen. Het overnemen van de slagerij van zijn vader was vanaf jonge leeftijd al geen optie. Muziek en radio hadden zijn hart, mede aangewakkerd door zeezender Radio Veronica, waar hij uiteindelijk op heel jonge leeftijd zijn eerste echte radioprogramma mocht presenteren als gast-dj.

Vanaf zijn 13e heeft hij, naast zijn opleiding aan de Detailhandelsschool, een eigen drive-in show en is hij werkzaam bij de Ziekenomroep in Schiedam, de ZOS. Na zijn studie gaat Tom in 1975 voor de TROS werken, waar hij met Martin Brozius de Tien Om Kindershow presenteerde op Hilversum 1.  Zijn militaire dienstplicht betekende een korte, maar voor hemzelf ook vervelende onderbreking in zijn radiocarrière.

Na zijn militaire dienst kwam Tom in 1977 in dienst bij de EO. Jaren presenteerde hij actualiteiten in het programma Tijdsein (radio) op Hilversum 3 en later op Radio 1. Verder presenteerde hij een jaar lang het televisieprogramma Hobby tv, maar de liefde voor radio bleek sterker.

Eind jaren 90 werd Radio 2 werd zijn thuisbasis. Hier werkte hij onder andere aan programma's als Lunchtime Magazine, Voor Elk Wat Wils, Gospel Hits, De Avond van Twee, Weekend Radio, 2 voor het Weekend en De Gouden Greep. Als rode draad heeft Tom van 1985 tot 2004 ieder jaar het kerstgroetenprogramma In dienst van de vrede verzorgd. Een programma waarin (over het algemeen via Radio 5) uitgezonden Nederlandse militairen de kerst- en nieuwjaarsgroeten konden uitspreken naar hun familie en verwanten in Nederland. Mede daardoor bezocht hij landen als Egypte (de Sinaï woestijn), Irak, Italië (Villa Franca) en Bosnië Herzegovina om daar die groeten op te halen.

In 2006 maakte Herlaar de overstap van Radio 2 naar Radio 5 Nostalgia, waar hij de vaste presentator werd van Open Huis. Daarnaast presenteerde hij op deze zender Eva Radio, De Muzikale Fruitmand, eo.nl, Een Goede Zondag en EO Door De Week. Op dit moment presenteert hij op deze zender dagelijks Open Huis en op zondagmorgen Vroeg op 5.

Tom is getrouwd met Margot en heeft vier kinderen.