Moderne Profeten

#7 - Jacques Ellul | Waarschuwen

  1. Podcastschevron right
  2. Moderne Profetenchevron right
  3. #7 - Jacques Ellul | Waarschuwen

ma 6 december 2021

Kun je inzicht krijgen in de toekomst? Kun je patronen van vandaag zo scherp observeren en doorzien dat je kunt uitleggen wat dat waarschijnlijk gaat uitwerken? Als je het nu goed begrijpt, weet je wat ons te wachten staat. Profeten hebben iets met de toekomst. Ze waarschuwen vaak. Kijk uit met dit! 


In onze tijd: Kijk uit met techniek bijvoorbeeld, en met technologie. Kijk uit, want voor je het weet tuig je iets op dat sterker wordt dan jou. Want wij mensen kunnen in de greep komen van dingen die we zelf hebben gemaakt. Machines, kunstmatige intelligentie, wapens, bureaucratieen. Wat kun je doen?


De Franse Jacques Ellul zag al vroeg wat de aard van techniek. Het gaat, zo zegt hij, altijd over: sneller, beter, meer, goedkoper, slimmer… Dat lijkt mooi, maar in the end gaat dat wel ten koste van mens en natuur. Welk perspectief wijst Ellul ons? Wat heeft zijn geloof in Jezus daarmee te maken?


De quotes van Jacques Ellul worden voorgelezen door Frank Mulder. Hij woont in leefgemeenschap Overhoop in het Utrechtse Overvecht en laat zich persoonlijk inspireren door het het denken en leven van Ellul. 


Bij de podcastserie is ook een boek gemaakt. Om verder te denken en te praten over het leven van de mensen uit deze serie. Ga voor meer informatie naar www.moderneprofeten.nl