Moderne Profeten: Ware Woorden

#7 Arvo Pärt | Waarheid is Artistiek

  1. Podcastschevron right
  2. Moderne Profete ...chevron right
  3. #7 Arvo Pärt | Waarheid is Artistiek

ma 9 januari 2023

Kan muziek waarheid bemiddelen? Dat door muziek een ware werkelijkheid tot je komt? Dat je die betreedt in de muziek. Kan muziek de verklanking zijn van ware woorden? En andersom: is er ook muziek die niet-waar is, die nep is of plastic? Is er muziek die het lage of ook het slechte in een mens aanwakkert, dat je je opeens sleezy voelt of agressief, door de muziek?

Bestaat er zoiets als profetische muziek? Muziek die een rol heeft gespeeld in verzet, in het visioen, in de bezieling van mensen? En welke muziek is dat? Hoe maak je die?

Deze aflevering gaat over Arvo Pärt, een componist uit Estland. Eén van de bekendste levende componisten van onze tijd. Zijn muziek komt voort uit een geestelijke crisis. In zijn muziek kun je die crisis ook horen. Soms is pijn alleen te vertolken door muziek. Maar in zijn muziek hoor je ook zijn voorstel om uit een crisis te komen. 

Welkom op deze muzikale reis, met stiltes en lawaai, met woorden, klanken en  betovering. Of is het eenvoud die je gaat horen, muzikale en existentiële eenvoud zo puur als je het maar zelden hoort.

De teksten van Arvo Pärt worden voorgelezen door Ab Nieuwdorp.