Heilige Huisjes

#3 - Heilige herberg (met Robb Ludwick van l'Abri) (S04)

  1. Podcastschevron right
  2. Heilige Huisjeschevron right
  3. #3 - Heilige herberg (met Robb Ludwick van l'Abri) (S04)

zo 22 oktober 2023

Waar in het drukke leven vind je nog houvast? En waarom zou je daarvoor bij de kerk aankloppen? Waar is de kerk nog goed voor?


Elbert Smelt is niet goed in stilstaan. Zijn leven dendert door. Artiest, presentator, gezinsman, vriend, arts, reiziger en eindeloos nieuwsgierige levensgenieter. Waar vind je in zo’n druk leven houvast. Waar leer je wortel schieten en tot rust komen. 


Vroeger was de kerk die plek, een plek om te schuilen, tot inkeer te komen, je te voegen in iets wat groter is dan jezelf. Die kerk lijkt steeds minder relevant te zijn. Gemeentes lopen leeg en zingeving vinden doen we net zo gemakkelijk in de gym. Maar is dat ook zo? Wat nou als we die oude schatten van de kerk weer eens afstoffen en opnieuw ontdekken, wat hebben ze ons dan te zeggen?

In deze serie gaat Elbert Smelt vanuit zijn nieuwe woonplaats Zalk, in het hart van de Biblebelt op zoek naar houvast, naar een basis, op zoek naar dat wat van waarde is in dat aloude, stoffige instituut de kerk en hoe we dat weer terug bij de tijd kunnen brengen.

Deze aflevering gaat Elbert in gesprek met Robb Ludwick, hij is één van de drijvende krachten achter L’Abri, een gemeenschap die mensen welkom heet die ruimte willen geven aan geloofs en levensvragen. L’Abri heeft in allerlei landen toevluchtsoorden. In Nederland hebben ze een prachtig opgelapt land-huis in Eck en Wiel in de Betuwe.