Het Ene Moment

#116 - Francis van Broekhuizen, operazangeres

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #116 - Francis van Broekhuizen, operazangeres

za 11 april 2020

In Onderweg is operazangeres Francis van Broekhuizen te gast. Deze markante dame zingt in talloze voorstellingen en is te zien in tv-programma’s als ‘Maestro’ en ‘All Together Now’. Ze is groot fan van Maria Callas en van Feijenoord. Francis vindt dat er in de operawereld veel gebakken lucht is, daar moet zij niets van hebben. Vanwege de coronacrisis speelt ze momenteel niet in voorstellingen maar zingt ze wel dagelijks haar publiek toe via posts op Facebook. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.

Francis groeit op in Wassenaar en is als misdienette zeer regelmatig in de Katholieke Kerk te vinden. De kerk is een plek waar ze haar zangtalent ontwikkelt, ze zingt met Kerst, Pasen, bruiloften en begrafenissen. Ook gaat Francis als vrijwilliger jarenlang naar Lourdes om zieken rond te rijden in het bedevaartsoord. Wanneer Francis uit de kast komt als lesbienne zegt een priester dat het vanwege haar geaardheid niet mogelijk voor haar is om te biechten. Ze voelt zich behoorlijk afgewezen en verontwaardigd. Toch zegt ze: ‘Ik moet niet uit de kerk gaan, ik moet het goede voorbeeld geven.’

Religieuze ervaringen heeft ze niet alleen in de kerk maar ook in De Kuip. Ze zingt namelijk in ‘Feijenoord de opera’. Daarover zegt ze: ‘De Kuip was net Lourdes.’ Ooit hoopt ze eens net als Lee Towers te zingen op de middenstip in Rotterdam.