Het Ene Moment
EO

#53 - Kinga Ban, zangeres

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #53 - Kinga Ban, zangeres

wo 19 december 2018

'Als ik moet stoppen moet God het toch echt duidelijker zeggen'

In Onderweg vertelt zangeres Kinga Bán over haar vertrek bij Sela, over haar ziekte en over afscheid nemen. Gedwongen door haar ziekte, nam Kinga een jaar geleden afscheid van Sela. Wel blijft ze solo-optredens geven.

'Wat fluistert vandaag'

Het tempo van Sela werd te hoog voor de zieke Kinga, waardoor haar vertrek onvermijdelijk was. “Het is niet dat ik niet meer kan zingen. Maar voor mij kon Sela niet meer.”

Kinga vroeg zich af wat ze verder kon doen, want ze zong nog steeds graag. Met een aantal anderen besloot ze daarom nieuwe liedjes te schrijven, die kort daarna op cd worden uitgebracht. “Als ik nu muzikanten spreek die daaraan hebben meegewerkt, vragen ze zich soms nog af hoe we dat eigenlijk zo snel hebben gedaan. Meestal doe je een of twee jaar over een album. Nu maakten we de cd Wat fluistert vandaag in een maand of twee. Het ging echt heel rap.”

Operatie

Er volgt een serie solo-optredens, maar als de laatste twee Vandaag-concerten in zicht zijn, wordt Kinga plotseling opgenomen in het ziekenhuis. Ze krijgt een nekbrace om haar hoofd, nekwervels en hersenstam te beschermen. “Ik voelde me helemaal niet doodziek, maar volgens de artsen was het echt heel ernstig. Er was acuut gevaar, en ik moest de laatste concerten afzeggen. Mijn dochter had die week een voorspeelavond van muziekles en ook daar kon ik niet naartoe. Dat vond ik heel erg. In plaats daarvan moest ik een heftige operatie ondergaan.”

Adviezen

Aan stoppen denkt Kinga nog niet. “Mensen zeggen weleens: 'Moet je niet stoppen, moet je niet lekker thuis zijn met je kinderen?' Maar ik ben de hele week bij mijn kinderen. Als ik zing, is dat één zaterdag. Mensen begrijpen niet helemaal hoe het in elkaar zit en wat dat ook juist voor ons thuis betekent als ik zing. Dat is juist iets heel positiefs. Het is voor de kinderen ook goed als zij zien dat ik iets doe en niet alsmaar hoef te liggen. Als ik moet stoppen, moet God dat veel duidelijker zeggen. Dan moet ik het echt heel duidelijk van Hem horen.”