Het Ene Moment

#89 - Franca Treur, schrijfster

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #89 - Franca Treur, schrijfster

za 5 oktober 2019

In ‘Onderweg’ is de eigenzinnige schrijfster Franca Treur te gast. Hoewel ze in 2001 breekt met de Gereformeerde Gemeente blijft religie een belangrijk onderwerp in haar werk. ‘Ik ben niet iemand die wars is van religieuze gevoelens. Ik kan me daar alleen geen persoonlijke God bij voorstellen’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke die een uur lang met haar in gesprek is over haar werk en haar leven.

Het is een bijzondere tijd voor Franca, want ze is hoogzwanger als ze dit interview geeft. Haar kind zal niet opgroeien in een kerk zoals zij zelf. Hierover zegt ze: ‘Mijn kind heeft niet wat ik ook had; ingebed zijn in een groep.’

Als de bevindelijk gereformeerden in het nieuws zijn wordt Franca nog regelmatig om haar mening gevraagd. ‘Ik ben woordvoerder voor een wereld waar ik niet toebehoor’ vertelt ze.

Franca maakt in 2009 een onuitwisbare indruk met haar debuut ‘Dorsvloer vol Confetti’. De roman maakt veel los binnen en buiten de gereformeerde gemeente. Ze schrijft wekelijks columns voor Dagblad Trouw en haar laatste boek ‘regieaanwijzingen voor de liefde’ oogstte lovende kritieken.