Het Ene Moment

#95 - Samuel Lee - Theoloog des Vaderlands

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #95 - Samuel Lee - Theoloog des Vaderlands

za 16 november 2019

In ‘Onderweg’ is de nieuwe Theoloog des Vaderlands te gast; Samuel Lee. Hij is de eerste drager van deze eretitel die niet in Nederland wordt geboren. Elsbeth Gruteke mag hem als eerste in deze nieuwe rol interviewen. Samuel is voorganger in de Christ Foundation Church Amsterdam, een charismatische pinkerstergemeente in de Bijlmer, die vooral uit migranten bestaat. Hij wil als Theoloog des Vaderlands heel graag verbinden. ‘De taak van christenen is barrières te breken’, vertelt hij aan Elsbeth.

Hoewel hij zichzelf een echte pinksterman noemt is hij ook erg kritisch op zijn eigen achtergrond. Zo zegt hij: ‘Het pinksterchristendom is zo groot als een oceaan maar erg ondiep.’ Hij vindt dat het soms te veel om de show, om wonderen en om geld gaat in zijn beweging. Zijn grote voorbeeld is moeder Teresa die hem inspireert eenvoudig te leven en naastenliefde in de praktijk te brengen.

Via zijn eigen Foundation Acadamy geeft Samuel wetenschappelijk onderwijs aan migranten. Dit doet hij tegen een kleine vergoeding of soms zelfs gratis. Onderwijs is enorm belangrijk voor hem. Hij zegt: ‘Ongeletterde pinkstermensen zonder opleiding die kunnen even gevaarlijk zijn als mensen uit de radicale Islam.’

Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek over zijn werk, zijn leven, zijn geloof en zijn liefde voor Herman van Veen.