Het Ene Moment

#101 - Axel Wicke, predikant

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #101 - Axel Wicke, predikant

za 28 december 2019

In ‘Onderweg’ sluiten we het jaar 2019 af samen met de geëngageerde dominee Axel Wicke. Hij groeide op in West-Berlijn en maakte daar later de val van de muur mee. Tegenwoordig is hij predikant in de Bethelkerk in Den Haag. Die kerk waar afgelopen jaar een dienst werd gehouden die 100 dagen zou duren. Een dienst die moest voorkomen dat een Armeens gezin zou worden uitgezet. Voor Axel was 2019 een bijzonder jaar, hij was namelijk één van drijvende krachten achter het dit kerkasiel. Hij vertelt aan Elsbeth: ‘Het voelde echter als een eredienst, er stond iets op het spel’. Voor zijn gemeente in Den Haag was het een onvergetelijke tijd. ‘Elke week hoor ik nog dat mensen ernaar terugverlangen’, zegt hij. Er waren zelfs ouderen die de slaap niet konden vatten en die midden in de nacht de kerk bezochten.

Axel wordt niet christelijk opgevoed. Toch gaat hij zich meer met geloof bezighouden via de jeugdgroep van een lokale Berlijnse kerk. Tijdens een reis naar Australië begint hij te lezen in de Bijbel. Daarover vertelt hij: ‘Ik las niet het boek, het boek las mij’. Hij komt tot geloof in de gemeenschap van Taizé. Als hij de gemeenschap bezoekt denkt hij aanvankelijk: ‘Wat is dit voor sekte?!’ Maar vier dagen later ligt hij biddend op de vloer van de kerk.

Axel vertelt ook over zijn familiegeschiedenis. Over zijn Oma die moet vluchten uit Dresden aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog. En over zijn grootoom die in een van de bommenwerpers zit die Rotterdam bombarderen aan het begin van de oorlog. Deze en andere verhalen verteld Axel in deze laatste ontmoeting van 2019. Elsbeth Gruteke is een uur lang met hem in gesprek.