Het Ene Moment

#107 - Bas Derks, woordkunstenaar

  1. Podcastschevron right
  2. Het Ene Momentchevron right
  3. #107 - Bas Derks, woordkunstenaar

za 8 februari 2020

In Onderweg is Bas Derks te gast. Hij is een echte woordkunstenaar die zes jaar was toen hij voor het eerst een gedicht schreef. Hij is eindredacteur bij het EO jongerenplatform BEAM, huisdichter op Radio 1 en schreef in het verleden ook columns voor de Linda.

Hij houdt naar eigen zeggen enorm veel van dansen. En dan vooral dansen met teksten, filmpjes en het leven.

Bas wordt als kind door zijn ouders meegenomen naar de Katholieke Kerk. Hij zegt: ‘De geur van wierook brengt me terug naar mijn jeugd. Na een tijdje besluiten zijn ouders niet meer te gaan waardoor het geloof eigenlijk geen rol speelt in zijn jonge jaren.

Als kleine jongen verveelt Bas zich snel. ‘Ik moest geprikkeld blijven’, zegt Bas. Het resulteert in veel kattenkwaad. Zijn ouders moeten zich met enige regelmaat op school melden. De middelbare school ervaart hij als een gevecht, het is geen makkelijke tijd. Voor zijn gedichten is daar ook geen ruimte, ‘het werd gay genoemd’.

Pas tijdens zijn studie journalistiek in Ede maakt hij zelf een persoonlijke keuze voor het christelijke geloof. Op de CHE maakt hij kennis met studenten die geloven, er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Hij zegt: ‘Ik leerde vanuit dankbaarheid te leven in plaats van angst.’

Omdat Bas niet opgroeit in de christelijke bubbel heeft hij soms opvattingen die weleens verschillen met de mensen uit zijn omgeving. Dat het soms schuurt vindt Bas geen probleem. Hij wil vooral proberen te lijken op Jezus. Hij zegt: ‘Het mooie aan Jezus is; hij is een soort antiheld’ Elsbeth Gruteke is een uur lang met Bas in gesprek over zijn werk en zijn leven.