Dit is de Bijbel

#57 - Athanasius | Jezus redt (maar waarom is dat nodig?)

  1. Podcastschevron right
  2. Dit is de Bijbelchevron right
  3. #57 - Athanasius | Jezus redt (maar waarom is dat nodig?)

za 4 februari 2023

In het christelijk geloof gaat het vaak over redding - maar wat is redding eigenlijk? Waarom is die nodig en hoe worden mensen, hoe wordt de wereld, gered?

Meestal red ik mezelf prima. Ik heb er een hekel aan om hulp te vragen. Laat mij het eerst zelf maar proberen. Toch komt het vaak voor als er iets stuk is in huis dat ik het niet red en er een vakman aan te pas moet komen. Ik red het niet, help mij!

Gaat het om zoiets: we rommelen wat aan, maar komen aan het eind van onze mogelijkheden?

Nee, zegt de grote meerderheid van de christelijke traditie. Het gaat niet om een tekortkoming die even rechtgezet moet worden, of over een gebrek waar je – als je even hulp krijgt – weinig last meer van hebt. Er moet niet iets van je gered worden, maar je moet met huid en haar, lichaam en ziel, met heel je leven gered worden. Dat is misschien wel het irritantste idee ooit, als je dacht dat je jezelf nog aardig kon redden. Hoezo is het nodig om helemaal gered te worden? En als we gered worden, wat levert het dan op?

Deze aflevering vertelt Arnold Huijgen je over kerkvader Athaniasius van Alexandrië. Die zei: Jezus is echt God en echt mens. Want dat is nodig voor onze redding. 

Arnold Huijgen is hoogleraar dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).