Dit is de Bijbel

#30 - Het trauma van de Babylonische ballingschap

  1. Podcastschevron right
  2. Dit is de Bijbelchevron right
  3. #30 - Het trauma van de Babylonische ballingschap

za 12 februari 2022

Misschien is het wel een van de belangrijkste thema's uit de Bijbel: de Babylonische ballingschap. Als je de ballingschap eenmaal ziet, dan zie je het overal in de Bijbel. Letterlijk van de eerste tot de laatste bladzijde. De schok die de gewelddadige vernietiging van Jeruzalem en de tempel teweeg heeft gebracht, laat diepe sporen na in de bijbelboeken. Van de dieptreurige Klaagliederen tot de bittere Psalm 137 die eindigt met misschien wel het meest verschrikkelijke vers uit de Bijbel. De ballingschap lijkt het einde van het geloof in de God van Israël in te luiden, maar dan vindt er een bijzondere vernieuwing plaats die nog altijd veel te zeggen heeft voor onze tijd. Want ben je als gelovige in deze seculariserende maatschappij ook niet een soort balling? Sterker: leeft eigenlijk niet ieder mens in ballingschap? Hebben wij niet allemaal heimwee naar een plek waar we nog nooit zijn geweest?

Zonder de ballingschap kan je de Bijbel moeilijk begrijpen, en zonder de ballingschap hadden we de Bijbel misschien niet eens een gehad.

David Boogerd gaat in gesprek met theoloog Stefan Paas, tevens schrijver van het bepalende boek 'Vreemdelingen en Priesters', waarin de ballingschap ook een grote rol speelt.