Deze Week

#21 - 'Vrijheid van meningsuiting heeft update nodig' (S03)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #21 - 'Vrijheid van meningsuiting heeft update nodig' (S03)

vr 2 juni 2023

Deze week schuiven Tijs van den Brink en Esther van Fenema aan bij Jurjen in de studio. 

Naar aanleiding van de open brief van Tweede kamer voorzitter Vera Bergkamp aan Elon Musk over online bedreigingen richting Nederlandse politici, vraagt Esther zich af of we de vorm van ‘vrijheid van meningsuiting’ moeten herdefiniëren in de huidige digitale tijd. 
Welke prijs betalen we voor de vrijheid van meningsuiting? En schieten we voorbij aan de analyse van het concept ‘vrijheid’?

Afgelopen zondag liet een Rotterdammer zich dopen met water wat uit een waterkanon is gekomen tijdens het klimaatprotest van vorig weekend. 
‘De kerk is de plek om over God te praten, niet om politieke uitspraken te doen’, vindt Tijs. ‘Het woord van God is politiek neutraal toch?’, reageert Esther.
Hoe ver kunnen kerk en politiek (nog) samengaan? Is de kerk nog te scheiden van actuele/politieke onderwerpen? En welke keus zou Jurjen als voorganger hierin maken?

De Pinksterconferentie was dit jaar drukbezocht en op zondag zelfs uitverkocht. ‘Wat heeft de samenleving aan zo’n festival?’, vraagt Esther zich af. En in hoeverre is dit hetzelfde fenomeen als Extinction Rebellion?